szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szőrös ökörfarkkóró - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. máj. 19.


Utak mellet, napos, cserjés helyeken, legelőkön az egész országban vadon terem. Egy vagy kétéves növény, gyökere kissé elágazó, orsószerű.

Szára 50-200 cm-re is megnőhet, ötszögletű, egyenes, virágzáskor elfásodik.

Szőrös ökörfarkkóró - Videóval

A szőrös ökörfarkkóró - Amaranthus retroflexus - kétéves változatnak az első évben csak tőlevelei fejlődnek. Ezek, tojás vagy hosszúkás alakúak, csipkézettek, nagy levélrózsát alkotnak, fehéren szőrösek. Szárlevelei szórt állásúak. Toktermésű, virágzata végálló. Magja barna színű, igen apró.

 

Száraz, napos időben szedik a teljes nyílásban lévő virágokat. A virágok gyűjthetők csészével vagy csésze nélkül, de keresettebb a csésze nélkül gyűjtött virágok. A leszedett virágokat szárítás előtt nem szabad összetömötten tárolni, mert bemelegszenek, rögtön barnulnak és törnek. A virágokat szedés után gyorsan meg kell szárítani, amely műszárítóban vagy napon történhet.

 

 

Az a legfontosabb, hogy a leszedett virágok gyorsan szárítóba kerüljenek, és a szárítás rövid ideig tartson. A virágot nem szabad forgatni. A hosszú ideig tartó szárítás, szakszerűtlen kezelés, gyakran barnulást okozhat. Az így kezelt alapanyag értéktelen. A barnulást enzimek okozzák. Az enzimek káros hatása megakadályozható a virág szedés utáni gyors szárításával és szakszerű tárolásával, amely légmentesen zárt műanyag fóliazsákban történik.

 

 

A végeredmény citromsárga színű vagy élénk kék, édeskés ízű, mézre emlékeztető illatú. 4 % nyálkát, 10 % cukrot, keserűanyagokat, szaponint, festékanyagot, zsírt, olajat, almasavat tartalmaz.
A népgyógyászatban vizelethajtó, izzasztó, és az ún. mellteák (mellkas) fontos alkotórésze. Ehhez hasonlóan hazánkban gyűjtik még a vadon termő ökörfarkkóró és a molyhos ökörfarkkóró virágát is.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.április 03., péntek / 21:28

Yucca pálma levelei sárgulnak, száradnak

2020.április 03., péntek / 21:24

Télizöld fagyal és akác?

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia