szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Támad a tafrína! – Így védekezzen

Topor Erika, 2016. ápr. 21.


Megjelentek az első tafrínás levélpirosodás a barackfákon, így a védekezés már elkerülhetetlen, ha eddig nem kezelte semmivel fáját.

Támad a tafrína! – Így védekezzen

Az őszi- és kajszibarackfák virágzáskori növényvédelmének egyik kardinális pontja a tafrína elleni védekezés. A virágzással egy időben az apró, hegyes levélkék is megjelennek, így a kritikus időszak is ekkorra tehető, hiszen a friss hajtások mindig érzékenyebbek a fertőzésekre. A megbetegedést okozó gombafaj a Taphrina deformans igen korán támad, már az alig egy centiméteres leveleket is veszélyezteti. Az eltorzult levelek idővel lehullanak, megvédeni őket már a korai szakaszban kell. Amikor már észrevesszük a fertőzés nyomait, akkor már védekezni kémiai úton nem lehet, hiszen a fertőzés már megtörtént.

Kémiai úton van mód védekezni a korai szakaszban, ilyenkor több olyan szabadforgalmú szert vásárolhatunk gazdaboltokban, ami megoldást jelenthet. Ilyen például a Champion® WG. A betegség ellen legeredményesebben megelőző jelleggel lehet védekezni, korán, szinte a tél végén elvégzett rezes lemosó permetezéssel, melyre jól alkalmazható a Champion® WG (20-30 g/10 l víz) készítmény. Ne felejtsük el, hogy bizonyos szereket már csak szakmérnökök irányításával, vényre kaphatunk a gazdaboltokban, így elsősorban házikertbe a szabadforgalmú szereket használhatjuk.

A permetezést május elejéig végezzük, egészen a meleg időjárás eljöveteléig. A nedves, ködös időszakban szinte folyamatosan védekezni kell a tafrína ellen, de a tavaszi meleg időjárás megállítja a fertőzést.

Ha nem akarunk rengeteg vegyszert kijuttatni a gyümölcsfákra, akkor érdemes rezisztens és/vagy tájfajtákat választani, hiszen a fajta helyes megválasztása már sok bosszúságtól menti meg a kertészeket.

Amennyiben nem volt eredményes a vegyszeres növényvédelem, akkor metszéssel is próbálkozhatunk. Ha a fertőzött ágvégeket 1/3-ával visszametsszük, akkor eredményesen eltávolíthatók a fertőzött részek. A levágott ágakat égessük el és ne dalárjuk, vagy a komposztba tegyük, mert enyhe télen ugyanígy áttelelnek a kórokozók.

Kapcsolódó cikk: Mi okozza a gyepbetegségeket?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.március 07., csütörtök / 13:04

Orchidea termesztése házilag

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása

2019.január 28., hétfő / 19:11

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 11:13

Szeretném tudni mi a neve a növénynek


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia