szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Télen is finom házi zöldségek is gyümölcsök

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 22.


Telente a legtöbb esetben bizony komoly fejtörést okoz, hogy hova is tegyük az a rengeteg gyümölcsöt, amit nem sikerült megennünk a nyár és az ősz folyamán, de semmi esetre sem szeretnénk kidobni. Ez fogas kérdés, hiszen a vitaminokra a zimankós időben kiemelten szükségünk van, és súlyos tízezreket spórolhatunk meg, ha a saját készleteinket majszolgatjuk, nem pedig a bolti dolgokat vesszük. Ráadásul itt biztosan tudjuk, hogy nem génkezelt, vagy durván vegyszerezett finomságokról van szó.

Télen is finom házi zöldségek is gyümölcsök

Ahogyan nagyanyáink

 

A gyümölcsök és zöldségek elrakásának lehetősége nem új keletű dolog, és azokban az időkben, amikor télen egyszerűen nem volt lehetőség gyümölcsöt venni, akkor bizony nagyon is fontos feladat volt. Ilyenkor nagyanyáink kanalat ragadtak, és főztek. Bár ezeknél az eljárásoknál cukor és tartósítószer is kerül a gyümölcsökhöz, mindenképpen jobb, mintha kidobálnánk a maradékokat. Készíthetünk belőlük lekvár, vagy befőttet is, ahogyan éppen szeretnénk. Ezzel a lehetőséggel ugyan veszítenek vitamin és ásványi anyag tartalmukból, de finoman támogatják az immunrendszerünket, és garantáltan nem romlanak ránk.

 

Homok és hűvös

 

Ha egészben szeretnénk megtartani a gyümölcsöket és zöldségeket, akkor a lehetőségekhez mérten hűvös helyet kell nekik találnunk. Erre egy kamra, vagy egy spájz tökéletesen alkalmas, ám egy lakásban egy kissé nehézkesebb a helyzet. Az erkély, mint tárolási lehetőség nem a legjobb, mert a nagy hidegben a finomságok is megfagyhatnak. Ha azonban biztosítani tudjuk, hogy a tél fagyos marka ne szorongathassa meg őket, akkor a megoldás tökéletes. Tovább fokozhatjuk a tartósság idejét, ha nem csak egy tálba, hanem homok alá rejtjük a terméseket. A krumpli, a répa és az alma is tovább marad friss, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy nem a végtelenségig. Rendszeresen fogyasszunk belőlük, mivel ezzel a módszerrel sokkal gyorsabban romlanak az ételeink, mint ha lekvárrá lényegültek volna.
 

A fagyasztás is szóba jöhet, mint utolsó mentsvár, ám ebben az esetben számolni kell azzal, hogy a zöldségek és a gyümölcsök állaga messze el fog maradni attól, amire emlékeztünk. Plusz egy kissé macerás folyton az olvasztással bajlódni, amikor valamit főzünk, de valamit valamiért: cserébe ugyanis házi hozzávalókat használhatunk az ízletes fogásokhoz.

 

Aszalás

 

A tökéletes tartósítási módszer az aszalás. Ezzel kivesszük az össze nedvességtartalmat a gyümölcsökből és a zöldségekből, így nagyon hosszan, és ráadásul vegyszermentesen tárolhatjuk azokat. Egy aprócska bibi azért van vele. Egészen pontosan az állag. Ez a zöldségek esetében nem nagy baj, hiszen a levesben egyébként is majd' szétfőnének, a gyümölcsök hersegtetéséről azonban lemondhatunk. Ehelyett szokjunk hozzá, hogy ropogni fognak, akár a csipsz, bár tény, hogy annál sokkal egészségesebbek. Az aszalást megoldhatjuk házilag is, bár nem egyszerű művelet, és elég sokáig is tart. Szerencsére ma már létezik aszalógép, ami tízezer forint környékén már beszerezhető, és órák alatt elvégzi a feladatot. Nagyon jó oldala, hogy akár húsoknál is alkalmazhatjuk, hiszen aszalni szinte mindent lehet.
 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia