szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Téli kincsek a föld alól

Sulyok Józsefné, 2011. dec. 20.


A kerti munkák befejeződtek, gondoljuk át, melyek azok a télen is rendelkezésünkre álló friss zöldségfélék, amelyek ízletesek és emellett egészségünk védelmében is jó szolgálatot tesznek. A jól ismert és sokféleképpen elkészíthető burgonya, káposzta, sütőtök, hüvelyesek, répafélék mellett tegyünk említést egy kicsit elhanyagolt fekete retek, cékla, zeller érdekében.

Téli kincsek a föld alól

Mindhárman a gyökérzöldségek közé tartoznak, tehát ízletes, fogyasztásra alkalmas gumókat a talajban növesztik. A zeller felszín feletti része is fogyasztható, jól fagyasztható, szárítható és ízletes fűszer, erős vízhajtó hatású.

 

A fekete retek és a cékla is kiválóan alkalmas másodvetésre, vagyis júliusban, augusztus elején még bátran vethetők.

 

A zeller

 

Ismert gyógy és fűszernövény, népies neve celler. Őshazája Dél-Európa, innen terjedt el kontinens szerte. Ma már többféle formája ismert és termesztett. Az ókori görögöknél a zellert nagy tisztelet övezte. Zöldjéből koszorút kötöttek az atlétikai versenyek győzteseinek, használták vértisztítóként, sőt másnaposság ellen is.

 

Széles körben elterjedt és máig is él az a hit, hogy a zeller nemivágy-gerjesztő hatású, de ezt a tényt klinikailag nem igazolták. Beigazolódott viszont az erős vízhajtó hatása, terápiás alkalmazás mellett képes lehet a vesehomok kihajtására is. Serkentőleg hat a veseműködésre, reumás betegségek esetén az átmosó terápia egyik növénye lehet. Fontos tudni, hogy vesegyulladás esetén a zellert semmilyen formában, illóolajként se alkalmazzuk!

 

Szerves nátriumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, káliumot, foszfort tartalmaz, de emellett néhány nyomelem is megtalálható benne. Hatóanyagai révén, étvágytalanság esetén sikerrel alkalmazható erősíti az immunrendszer működését is. Emiatt ősszel és télen különösen javasolt a fogyasztása.

 

Nagy előnye, hogy remekül tárolható hideg helyen zöldségtárolóban, felszeletelve vagy felkockázva (kicsit felfőzve) fagyasztóban. Lereszelve jól szárítható is, így zeller-só, vagy más zöldségekkel együtt ételízesítő készíthető belőle. Sokrétűen használhatjuk a konyhában, hiszen bármilyen zöldségleves, krémleves készíthető belőle, de salátának, köretnek, szendvicskrémnek is alkalmas.

 

Zeller tipp!

 

Az utóbbi elkészítéséhez megfőzzük a zellert, sárgarépát, leszűrjük, pürésítjük. Margarinnal vagy vajjal, borssal, mustárral, sóval alaposan kikeverjük, ízlés szerint zöldfűszert, lila hagymát, pirított magvakat is adhatunk hozzá. Pirítós kenyérre kenve nagyon fonom és tápláló téli vacsora.

 

Köretként pürének is elkészíthetjük, hasonlóan a burgonyapüréhez, de sütve sokkal ízletesebb. Hagymával, sárgarépával, céklával, burgonyával, sütőtökkel, ízlés szerint variálva és fűszerezve nagyon különleges köretet tálalhatunk.

 

Igazi vitaminbomba a savanyú káposztával készült zellersaláta. Felaprított káposztát, lereszelt zellert, néhány főtt, apró darabokra vágott tojást felkockázott almát összekeverünk és ízlésünknek megfelelő öntetet készítünk hozzá. Akár pirítóson tálalva is megállja a helyét, önálló vacsoraként.

 

Cékla

 

Ősidők óta ismeri és használja az ember. Az időszámításunk előtti második évezredben már termesztették. Európába római közvetítőkön keresztül jutott el. Nagy Károly annyira hasznosnak tartotta a céklát, hogy rendeletben tette kötelezővé a termesztését.

 

Az indiai ájurvédikus orvoslás kiváló vérképzőként tartja nyilván és alkalmazza ma is. Őshazája a Földközi-tenger vidékén van, de ma már elterjedt az egész világon. Sajnos a puhára főzött gumók hagyományos cukor-ecetes lével való elkészítése a leggyakoribb, pedig nyersen fogyasztva fejti ki igazi jótékony hatását. Magnéziumot, kalciumot, káliumot, vasat, cinket, szilíciumot, B és C- vitamint, biotint, folsavat és niacint tartalmaz.

 

Hatóanyagai révén csökkenti a szív és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a születési rendellenességek számának csökkentéséhez. Élelmiszerrost-tartalma támogatja az emésztőrendszer működését, segíti a máj méregtelenítő munkáját.

 

A nyers cékla-lé fogyasztásán alapul a daganatos betegségek egyik ivókúrája. A cékla nemcsak salátaként fogyasztható, bár nyersen, nagyon sok téli vitaminsaláta alkotója lehet. Az eddig tárolt zöldségekkel gyakorlatilag számtalan módon variálva, kiváló vitaminbomba lehet a vitaminhiányos téli hónapokban. Szerencsére bárki számára hozzáférhető zöldségfélék közé tartozik, nagy előnye még, hogy egész télen kapható. Aki teheti, ültessen a kertjébe. Másodvető, igazán nagy gondoskodást nem igényel.

 

Cékla tipp!

 

Friss zöld levelei is fogyaszthatók, édeskés ízűek. Zöldséglevesbe, salátába, szendvicskrémbe zöldfűszerként használhatjuk.

 

A nyers céklát reszeljük bele burgonyakrém-levesbe, amit szerecsendióval, petrezselyemmel, borssal ízesítettünk. Dekorációnak és levesbetétként is kiváló, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásáról nem is beszélve. Köretként is elkészíthetjük, tetszés szerinti rendelkezésünkre álló zöldségekkel megsütjük, fűszerezéskor használjunk sok zsályát.

 

Meghűléses, torokfájós állapotokban a nyersen lereszelt céklát keverjük össze mézzel és friss citromlével, majd kanalazzunk el naponta 1-1- fejet így elkészítve. Természetes immunerősítőként hatnak szervezetünkre, elősegítve a mielőbbi felgyógyulást.

 

Fekete retek

 

Ősidők óta nagy becsben tartott növény, gyógyító hatásával már az egyiptomiak is tisztában voltak. Egyes források szerint a piramisokat építő rabszolgákkal is etették a retket, hogy erőre kapjanak tőle. A népi gyógyászatban légúti és emésztőszervi megbetegedések kezelésére használják. Fő hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin.


Hatásosan alkalmazhatjuk megfázás, köhögés, rekedtség esetén, a friss retek leve pedig elősegíti a gyomornedvek és az epe elválasztását. Légúti betegségek idején a gyerekeknek is hatásos szert készíthetünk, ha a retek levét szirupként, mézzel keverve adagoljuk. Gyomorfekély, gyomorhurut és epe-utak záródása esetén tilos a fekete retek fogyasztása!
Ismert még enyhe májvédő hatása és antioxidáns tulajdonsága, valamint csípősanyaga tartalma miatt immunerősítőként is számon tartjuk. Az őszi-téli vitaminhiányos időszakban mindenképpen javasolt a fekete retek rendszeres fogyasztása.

 

Fekete retek tipp!

 

Ehetjük nyersen, szendvics mellé, joghurttal keverve pedig ízletes salátát készíthetünk belőle. Ilyenkor bátran variálhatjuk más zöldségekkel, savanyú-káposztával, nyersen reszelt fejes káposztával, hagymával, répaféleségekkel, almával.

 

Köretként is nagyon fonom: sárgarépával, zellerrel, burgonyával, vöröshagymával együtt tepsibe tesszük, sózzuk, zsályával, kakukkfűvel, borssal fűszerezzük és megsütjük.

 

Régi népgyógyászati recept is kötődik a fekete retekhez: a megmosott gumóba lyukat fúrunk, rátesszük egy üveg szájára és a kivájt lyukba mézet töltünk. Hagyjuk, hogy lassan becsepegjen, fúrhatunk új lyukat is, az eljárás mindig ugyan az. Az így kapott híg mézes folyadékból naponta 1 kiskanállal fogyasszunk, emésztőrendszeri betegségek esetén.

 

Sokan nem szeretik a fekete retket, mert nagyon erősnek tartják. Erre a problémára megoldás lehet, ha nem hagyjuk sokjáig a földben, hanem felszedjük és eltároljuk. Rutinos retektermesztők szerint annál csípősebb és nehezebben fogyasztható, minél tovább van a földben. 

 

Kapcsolódó cikk:

A retek és hagyma párosítása

A cékla a közkedvelt zöldség

Az élénkítő zeller


 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia