szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Téli zöldség – a bimbós kel

Topor Erika, 2012. nov. 29.


 A gyermekek rémálma, szülők kedvence – egy igen megosztó zöldségünk a kelbimbó. Főleg a hűtőipar számára termelik, mert frisspiacra kevésbé eladható, de azért mi szeretjük.

 
 

Téli zöldség – a bimbós kel

 Az 50-es évek elején kezdték el állami gazdaságokban termeszteni, és már ekkor is a hűtőipar volt a fő felvásárlója. További nagy előnye, hogy a szár és a visszamaradó lombot a tehenészetek sikerrel felhasználhatják: a tejhozamot ugrásszerűen növelni tudták, mely azokban az években nagy jelentőséggel bírt.


Nagy, akár méteresre megnövő szárán a levelek tövében nőnek a bimbói, melyek káposztához hasonlítanak. Egy száron akár 100 bimbó is lehet. Érdemes tudni róla, hogy kétéves növény, tehát első évben csak a vegetatív részeit fejleszti ki, és a második évben hozza a magot. A nálunk kapható bimbóskel magok továbbtermesztésre is alkalmasak.


Könnyű termeszteni, ezért kezdő kertészkedőknek is ajánlott. Trágyázott talajt kedveli, több kálisót és kevesebb nitrogént igényel. Fényigényes és vízigényes. Homokos talajon többet kell öntözni, mint középkötött talajokon. 50×50 cm vagy 70×70 cm távolságra ültessük egymástól a növényeket. Ha túl sűrűre ültetjük a palántákat, akkor a bimbók mérete kisebb lesz.


Magassága miatt térelválasztónak is ültethetjük a veteménybe, de ha nem ez lenne a cél, akkor inkább az ágyás hátsó felébe ültessük, hogy a későbbi munkákba ne legyen zavaró a nagy lombjaival és közel egy méteres magasságával.


A nagy lombleveleket szeptember környékén el lehet kezdeni ritkítani, letördelni, hogy a bimbók tökéletesen fejlődhessenek. Októberben a levélrózsa közepét kivághatjuk, és ezt zsenge kelkáposztaként tálalhatjuk. Mivel a bimbóskel jól tűri a hideget, ráadásul még a téli fagyokat is, ezért nem kell teljesen betakarítani, hanem időzíthető a felhasználáshoz! Egy tőről 300-600 grammnyi bimbó szedhető le.


A bimbóskelnek sok kártevője van, földibolhák, káposzta-bagolylepke hernyója, levéltetvek és meztelen csigák. 
 

Beltartalmi értékei kiválóak: sok benne az A, B és C-vitamin. Jelentős a rost- és fehérjetartalmuk. Ennyi érv elég is ahhoz, hogy meggyőzzön minket a kelbimbó fogyasztásának hasznosságáról.

 

Kapcsolódó cikk:

3 téli zöldség a jó egészségért

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!

2020.február 17., hétfő / 20:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 14., péntek / 22:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 05., szerda / 21:52

Pettyeslevél virágzása

2020.január 29., szerda / 08:57

Miért filcesedik a fű?

2020.január 29., szerda / 08:54

Oszlopos gyertyán leveleinek betegsége mi lehet és mivel kezelhető?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia