szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Termessz mályvalevelet egyiptomi módra!

Sulyok Józsefné, 2013. dec. 02.


Ehető csodaként tekintettek egykoron az egyiptomi spenót vagy zsidómályva néven is ismert növényre. Nálunk azonban viszonylag még ismeretlen, pedig ha tudnánk, hogy ízletessége mellett milyen jótékony hatása van a szervezetre, akkor biztos beengednénk a pirospaprika mellé a konyhába.

Termessz mályvalevelet egyiptomi módra!

Az ősi Egyiptomi papirusz tekercseken már szerepelt a neve, így valószínű, hogy származási helye is ide tehető. Azóta elterjedt Közel-Keleten és Japánban is, viszont Európában még kevésbé ismert, mint gyógy- és zöldségnövény. Ez lassan változóban van, mert molokhia néven egyre több üzletben beszerezhetőek az ízes zöld levelek, amelyek ételösszetevőként segítenek egészségünk megőrzésében.

Szubtrópusi növény, de nálunk is megtermelhető, a mályvafélék családjába tartozik. Félig fás cserje, akár másfél méter magasra is megnő, levelei, amelyek fogyaszthatók, tojásdad és lándzsás alakúak. Virágai apró, sárga színűek, melyek a levélhónaljban nőnek. Bordás hüvely termése van, magja zöld, szürke vagy barna színű, melyek könnyen kiperegnek.

Napos, meleg, nedves körülmények között virágzik, sok vizet igényel. A magokat március vége felé vessük el edényekbe, majd május vége felé, mikor a fagyok elmúltak, ültessük ki a szabadba. Levelét fogyasztjuk, a magjai keserűek. Általában főzve fogyasztják, kitűnő levesekbe, vagy koriander levéllel, fokhagymával párolva.

Szárítható is, majd megőrölve a port keverjük olívaolajjal, és ezt a zöld szószt lassú tűzön sűrítsük be.
Keverhetjük liszttel is, melyből tésztát készíthetünk és levesekbe használhatjuk. A tészta zöldes színűvé válik, melyet gőzölnek, majd levegőn megszárítják. Párolt levelei rizzsel keverve is fogyasztható, korianderrel ízesítve.

Több betegségre kiváló gyógynövény a mályvalevél (Chorcorus). Magjai gyömbérrel, mézzel keverve kiváló hashajtó, friss levelei lázcsillapítóként szolgál, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatású. Gazdag, ásványi anyagokban, vitaminokban. Magvait szaküzletekben megtalálhatjuk, ugyan úgy, mint számos más fűszer és gyógynövényekét.

Aki szeretné konyhaművészetét színesíteni, annak ajánlott ez a recept.

Kapcsolódó cikk:

3 ételt vadító csodanövény
Hozzászólások (1)

Maria Rosselini
2014. jan. 10. (2 053 napja)
Szeretnék rendelni az itt bemutatott zöldségnövények magjaiból, de csak biztos helyről, hogy ki is keljen.
Természetesen nem nagy tételben.Van-e javaslatuk?
Köszönettel: Maria


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia