szépzöld

Testvéri kapcsolat a borsoknál

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 07.


Kezdjük a szegfűborssal, ami jamaicai borsként is emlegetett ízesítő a mirtuszfélék családjába tartozik. 

 Testvéri kapcsolat a borsoknál

A szegfűbors zölden leszedett termését szárítják, melynek a burok része erősebb aromával bír, mint a magok. Az illata aromás, a szegfűszegre emlékeztet, szerecsendiós és fahéjas jegyekkel. A fekete borsnál sokkal enyhébb ízű, illóolajat, gyantát és zsíros olajat tartalmaz. Teák, likőrök, pástétomok, szószok, sütemények, saláták ízesítésére használják. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, felfúvódás esetén alkalmazható.

Kubebabors: a babérfélék családjába tartozó növény. Desztilláció útján kapott citrusos illóolaja lázcsillapító, fáradságűző, élénkítő, idegesség, nyugtalanság esetén jó szolgálatot tesz.

Rózsabors: csak küllemében hasonlít a borshoz, perui bors néven is emlegetik. A szömörcefélék családjába tartozik, nincs benne piperin, amely a borsfélék csípősségért felelős hatóanyag. A keleti konyhák főszere, fűszerkeverékek és a színes bors keverék alkotóeleme. Aromás, édes, fanyarkás íze hasonlít a borókabogyóéra, édességek díszítője is lehet. Nagyobb mennyiségben nem ajánlott fogyasztani, mert hányást, émelygést, gyulladást okozhat, valamint nyálkahártya irritációt idézhet elő.

Szecsuáni bors: a rutafélék családjába tartozó különleges ízű borsféle. Megkóstolva savanykás, kesernyés, sós, mentás, pezsgő érzés a nyelven mindezt tapasztalhatjuk, fűszerkeverékek alkotója.

Cayenne-i bors: a legnagyobb kakukktojás, mivel nem bors, hanem csípős chili paprikafélék durva őrleménye. Fokozza az emésztőnedv termelést, javítja a vérkeringést, parazitaellenes.

Kapcsolódó cikk: Most csípőssel melegedjünk

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása

2017.október 31., kedd / 10:11

Kétszer termő málnatöveket kaptam.Szeretném megkérdezni,hogy az őszi tarra vágás után a tavaszi hajtásokból tövenként mennyit hagyhatok meg az 1,2,3 -dik évben, illetve a további években? Újratelepítés Hány év után szükséges. Köszönöm!

2017.október 30., hétfő / 22:16

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 30., hétfő / 21:58

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 29., vasárnap / 07:43

4m -es fenyo attelepitese


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia