szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Top 10 egészséges fűszer

Bíró Melinda, 2013. nov. 21.


A fűszereket leginkább finom ízük miatt használjuk és nem is tudjuk, hogy sokuknak egészségügyi előnyei is vannak, mint pl. szívbetegségek és a stroke megelőzése, a máj működésének segítése vagy az egészséges súly megtartása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top 10 egészséges fűszer

Lássuk a következő 10 fűszer hogyan járulhat hozzá egészségünk megőrzéséhez!

Oregánó
Előnye: ha salátánkra szárított oregánót szórunk antioxidáns hatása több mint kétszeresére nő – állítja egy ausztrál egészségügyi klinika igazgatója. Az antioxidánsok pozitív hatása, hogy védik ereinket a káros koleszterin-lerakódásoktól.
Mihez használhatjuk: sültek, mártások, saláták és halak készítéséhez a legjobb.

Koriander
Előnye: egy kisebb tanulmány eredménye szerint a koriander segíthet kordában tartani a vércukorszintet. A cukorbetegség kezelésének kulcsa a vércukor és az inzulin szintet minél egyenletesebb szinten tartása a vérben. Minél stabilabb a vércukorszint, annál kevesebb kárt tesz az idegekben és az erekben.
Mihez használhatjuk: saláták és keleti stílusú ételek ízeit hozza ki leginkább.

Kapor
Előnye: egészségügyi szakemberek szerint a magas sótartalmú étrend növeli a vérnyomást, a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, mely állapotok a manapság egyre több cukorbeteg ember számára még inkább veszélyesek.
A Nemzetközi Diabétesz Szövetség alelnöke szerint főzéskor a só csökkentésének egyik legjobb módszere a kaporral történő ízesítés.
Mihez használhatjuk: salátákhoz, húsokhoz, főzelékekhez, egyes süteményekhez vagy akár a házi kenyér sütéséhez is.

Stevia
Előnye: ez a természetes édesítőszer nem befolyásolja a vércukorszintet, tehát cukorbetegek számára kiválóan alkalmas. Kb. 300-szor édesebb a cukornál és kalóriatartalma 0, így a fogyókúrázók is bátran használhatják.
Mihez használhatjuk: kapható tabletta, granulátum és csepp formájában is, és használhatjuk bármihez cukor helyett – mint tea, kávé vagy sütemény.

Bazsalikom
Előnye: tanulmányok kimutatták, hogy a szárított bazsalikom használata növelheti az inzulin kiválasztást 2-es típusú cukorbetegség esetén, ami segíti a szervezetet, hogy könnyebben eltávolítsa a felesleges cukrot a véráramból.
Mihez használhatjuk: saláták, olaszos ételek, egyes levesek, húsok és öntetek készítéséhez.

Görögszéna
Előnye: a magok magas oldható élelmi rost tartalma segíthet csökkenteni a vér glükóz-és koleszterinszintjét. A rostok lassítják a szénhidrátok az emésztését, így megakadályozzák, a vércukor étkezés utáni hirtelen megemelkedését.
Mihez használhatjuk: a megőrölt magok alapvető összetevői a curry pornak, a teljes magok felhasználásával pedig finom rizses pilaf vagyis ázsiai rizses hús készíthető.

Fahéj
Előnye: kimutatták, hogy már napi 1 g fahéj 18-21%-kal képes csökkenteni a vércukorszintet 2-es típusú diabétesz esetén. A csoda abban rejlik, hogy fahéj érzékenyebbé teszi a sejteket az inzulinnal szemben – az inzulin pedig az a hormon, amely segíti a testet, hogy az elfogyasztott cukrot energiává alakítsa át.
Mihez használhatjuk: keverjünk bele 1 teáskanál őrölt fahéjat a szokásos reggeli müzlinkbe, de belekeverhetjük palacsintatésztába, vagy fogyaszthatjuk turmixokhoz, forró italokhoz, édes levesekhez, pudingokhoz és gyümölcsökhöz is.

Gyömbér
Előnye: a gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, egy ausztrál tanulmány szerint pedig ezen felül csökkenti a magas vércukorszintet is, azáltal, hogy hozzásegíti az izmokat a cukor inzulin nélküli felhasználásához.
Mihez használhatjuk: süteményekhez, gyümölcslevekhez, tea készítéséhez.

Kurkuma
Előnye: a kurkuma gyulladáscsökkentő hatásáról híres, de ezen felül védi a májat, segít távol tartani a rákot és csökkenteni a koleszterinszintet.
Mihez használhatjuk: akár önmagában is, de leginkább egyéb más, főleg indiai fűszerekkel keverve húsételekhez ajánlott.

Fokhagyma
Előnye: több mint 25 féle antioxidánst tartalmaz, segít csökkenteni a gyulladást, és az enyhén emelkedett vérnyomást, valamint a rossz koleszterinszintet.
Mihez használhatjuk: fogyaszthatjuk nyersen, de felhasználhatjuk sültek és öntetek készítéséhez is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia