szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tréningezd növényeidet a télre!

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 26.


Nem lehetünk elég körültekintőek, ha kedvenc növényeinket szeretnénk a télre felkészíteni. Legyünk nyugodtak, ha ezt a 7 lépést betartjuk, akkor jövőre is gyönyörű virágsarkunk és kertünk lesz.

Tréningezd növényeidet a télre!
  1. A virágoskertből az egynyáriakat már felszedtük, a gumós és hagymás növények közül, csak a most ősszel kiültetett tulipán és jácint marad kint. Hasznos, ha az ágyásokat lombbal takarjuk, vagy komposztot szórunk vékonyan a sorok közé.
  2. Van még tennivaló az évelők, a cserjék és az örökzöldek körül. Telepíthetünk díszcserjéket, évelőket, vagy utóbbiakat szétszedhetjük, ha ásás közben túl sűrűnek találjuk. Az új telepítésű díszfák és cserjék számára a gyümölcsfákéhoz hasonlóan készítsünk ültető gödröt.
  3. A dudvás szárú évelők legtöbbje csak akkor igényel fagyvédelmet, ha késő ősszel telepítjük őket. Hótakaró nélküli télen azonban ajánlatos a hagymásokat, a primulaféléket is laza lombtakaróval védeni. Ugyanilyen védelembe részesítjük a tavasszal nyíló kétnyáriakat, így az árvácskát, nefelejcset, habszegfűt is.
  4. Az ősszel nyíló krizantémok – a többi növénytől eltérően – jól tűrik a gyökérbolygatást. Ezt az előnyüket használjuk ki: a fagyok előtt szedjük fel a virágzó töveket, és cserépbe, ládába ültetve vigyük a lakás hűvös helyiségébe.
  5. Az örökzöldek, lomb és tűlevelűek egyaránt védelmet igényelnek. Takaróként lombot, évelőszárat, rőzsét használhatunk, lényeges, hogy laza és levegős legyen.
  6. A rózsák és kúszó növényfajták kivételével takarásra szorulnak. A legjobb védelmet a földtakaró nyújtja. Előzőleg a töveket kissé metsszük vissza, hogy könnyebben dolgozhassunk. A bokorrózsákra húzzuk fel a földet, a magas törzsű fácskákat pedig ív alakban meghajlítva óvatosan húzzuk a talajban kapával előre elkészített gödörbe, majd földeljük le.
  7. A tél a növények pihenési ideje, a szabadban élőket ebben nem zavarja semmi. A lakásban tartott növényeket se serkentsük túlzottan plusz tápanyaggal vagy több öntözéssel a hajtás és a levél képzésére. A téli csökkentett vegetációs időszak után tavasszal következik majd az erőteljes fejlődés.

Kapcsolódó cikk:

Amit a szabadgyökerű bokrok ültetéséről tudni kell

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia