szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Újdonság a fura nevű mustár zöld!

Sulyok Józsefné, 2014. jún. 04.


Ez a zöldségnövény japán nevén Komatsuna Európában mostanában vált elérthetővé. Főleg Kínában, Japánban elterjedt, de Amerikában is készítik már, köretként párolva adják a kínai típusú ételekhez. Jól savanyítható, így a téli hónapokban, amikor nem lehet hozzájutni a friss növényhez, jól jön a konyhában.

Újdonság a fura nevű mustár zöld!

A Brassica rapa var. perviridis vetéstől számítva egy hónapra rá már vágásra érett, így egy évben többször is termeszthető. Az enyhe telet átvészeli, az erős fagyokat nem bírja, de a bár napos mínuszokat rövid ideig elviseli, de ekkor a növekedése lelassul. A nyári szárazságot jól tűri, rövid ideig az árnyékot is elviseli, a nagy meleget nehezen viseli, megkeseredik, magszárat fejleszt, így ehetetlenné válik. Keserű, erős, csípős íze jelzi, hogy már csak magzásra alkalmas. A magja pergésre hajlamos, figyeljünk rá, mert így gyomosít is.

Egyhónapos korában a legfinomabb, amikor a levele világoszöld. Az enyhén csípős, mustáros ízű növény kiváló saláták vagy wokban hirtelen megsütve köretnek, burgonyával, de akár nyersen önmagában is fogyasztható. A 45. napon, sötétzölden már érett, csípős, enyhén keserű.
Vetni, ültetni decemberig folyamatosan lehet. Magjait pár milliméter mélyen vessük, jó kerti földbe.

Nevelésével próbálkozhatunk a lakásban is, hiszen hűvös, de napos ablakban szépen fejlődik. Néhány kertben tartott növény hagyjunk magszárba szökni. ez biztosítja a következő évi magtermést.

Sajnos a csigák szeretik, ezért tegyünk meg mindent, hogy távol tartsuk őket. Ne használjunk mérget, mert a csigák a testükkel felviszik a növényre a szert. A legjobb csalit használni, vagy bevált módszer, ha fahamut szórunk a növények köré.

Elkészítésénél használhatunk pirított szezám olajat, magot, fokhagymát, különböző szójaszószokat, citromot, gyümölcsecetet, ehető kínai margaréta levelet, melyekkel különleges íz-világ érhető el. A növény sok ásványi anyagot és sok vitamint tartalmaz.

Kapcsolódó cikk:

9 szépségtipp almaecettel
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia