szépzöld

Ültess újra kerti labodát!

Topor Erika, 2013. szept. 06.


Spenótra hasonlít, de mégsem az. Egyéves, lágyszárú zöldségnövény, és viszonylag kevesen ismerik. Főzeléknek kiváló, de nyersen salátát is alkothatunk belőle, így érdemes otthon termeszteni.

Ültess újra kerti labodát!

A kerti laboda a középkorban igen népszerű növény volt, mivel magas ásványi anyag tartalma és rostban gazdag levele jó hatással van az emésztőrendszerre. Pozitív élettani hatásainak köszönhetően gyógyhatást is tulajdonítottak neki. Az idő múlásával kiszorult a házi kertekből és a spenót vette át a helyét, de itt az ideje, hogy „újra felfedezzük”!

Ha még így sem győztük meg a kedves Olvasót, hogy termesszen kerti labodát, még egy jó hírrel szolgálhatunk. A labodáknak vannak tarka, színes levelű változatai, így nem csak haszonnövényként, de dísznövényként is helytáll kiskertünkben.

Magját kora tavasszal vessük el, majd április végén ültessük szét a palántákat 40*40 cm sor és tőtávolságra. A leveleket még a virágzás előtt folyamatosan szedjük le, négyzetméterenként kb. 3-4 kg levél várható. Tápdús talajba könnyen nevelhető, megfelelő körülmények között akár egy méter magasra is megnő. Méretes levelei miatt vízigényesnek mondható. Meleg tavaszokon gyakori problémát jelent, hogy elszaporodik levélzetén a fekete levéltetű. Gyakorlatilag más kártevője nincsen, így ápolási szempontból egyedül a magas vízigényre figyeljünk oda.

Szaporítás megegyezik a spenótéval, magról szaporítjuk helybevetéssel. Ha tél alá szeretnénk vetni, akkor akár októberben is megtehetjük, így már kora tavasszal elkezdenek növekedni. A nyár elején megürülő ágyásokba is vethetünk, így biztosítva az egész évi ellátásunkat kerti labodából. Az idősebb növényeket hagyjuk magba menni, ezzel biztosítva a következő évi szaporítóanyagot. Mindig friss magot vessünk, mert az idősödő magok hamar elvesztik csírázóképességüket.

A kerti laboda (Artiplex hortensis) a libatopfélék (Chenopodiaceae) családba tartozik.

Fajtanemesítéssel alig pár országban foglalkoznak, a termesztésben az eltérő színű típusokat tekintik fajtáknak.

Termésmennyisége elérheti az 5 kg-ot is négyzetméterenként.

Erdélyben előszeretettel tálalják salátaként sajtok mellé. A sajtcsíkokat a laboda levelébe tekerik. Ugyan gasztronómiai híre jelenleg csekély, de talán az egészséges életmódra való törekvéssel egyre jobban növekedni fog, és újra felfedezzük ezt az eltűnőben levő haszonnövényt.

Kapcsolódó cikk:

4 méltatlanul mellőzött fűszernövény
Hozzászólások (1)

Ignác
2017. máj. 12. (48 napja)
A kertünk mosz tavasszal tele van ilyen labodával, nem is vetünk de minden évben terem, de olyan hamar felkap szára, gurgyésódik, hogy nem tudunk ennyit elfogyasztani


Friss hozzászólások

2017.június 29., csütörtök / 15:00

Mi lehet a citromfám baja? Be lehet e szemezni ilyen állapotban?

2017.június 29., csütörtök / 09:35

Miért nem fejlődik rendesen a füvünk?!

2017.június 29., csütörtök / 09:24

Uborka, tök virágzása

2017.június 29., csütörtök / 09:21

Milyen virág levelei lehetnek?

2017.június 21., szerda / 14:25

Miéer sárgul a 2 hónapja vetett füvem?

2017.június 21., szerda / 08:38

Bambusz átültetés

2017.június 21., szerda / 08:31

Sugárarália barnul

2017.június 21., szerda / 08:29

Milyen betegség támadta meg a gyepet?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia