szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ültess virágot a balkonládába 4 lépésben

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 19.


A jó előkészítés megkönnyíti a telepítést, és sok hibát is elkerülhetünk, amelyek később rendszerint megbosszulják magukat, s elrontják a jól végzett munka utáni örömünket. Először is készítsünk leltárt a meglévő dolgainkról, felszerelésünkről. Tervezzük meg, milyennek akarjuk látni erkélyünket. Készítsünk jegyzetet a fekvésről, a kívánt színekről, a ládákról, a szükséges növények fajáról és számáról. Szerezzük be, ami hiányzik, aztán tegyünk mindent egy olyan helyre, ahol dolgozni tudunk.

Ültess virágot a balkonládába 4 lépésben

1. Vízlefolyó nyílások


Minden növényládában kell lenniük olyan nyílásoknak a fenéklemezen, amelyeken át a fölösleges öntözővíz vagy esővíz eltávozhat. A pangó vizet a mocsári növények kivételével, semmilyen növény nem tudja elviselni, mert lehetetlenné válik a gyökerek lélegzése. Az egyszerű műanyag ládákban gyakran előre meggyengítik a fenéklemezt a majdani lyukak helyén. Ezeket nekünk kell kifúrnunk. Óvatosan járjunk el, mert a kemény műanyag könnyen repedhet. Azért, hogy a víz ne tudjon azonnal eltávozni, a lyukra helyezzünk kis akadályokat! Jól megfelel e célra néhány lapos kavics vagy cserépdarab.


2. Szivárogtató réteg


Ha a nyílásokat letakarjuk, helyezzünk fölé egy kb. ujjnyi vastag vízelvezető réteget. Erre megfelelnek az összetört cserépdarabok, az égetett agyag, mogyorónyi kavicsok, esetenként műanyaghab darabok. Egy a lénye, hogy a víz el tudjon a darabkák között szivárogni. Végül pedig, hogy a szivárogtató réteget ne tömítse el az iszaposodó talaj, borítsuk le az egészet vékony zsákszövettel.


3. A talaj


A ládákat félig töltsük meg a balkonládába való földdel. Ez nem olcsó, de ha szép növekedést szeretnénk, ezen nem szabad takarékoskodnunk. Különböző minőségű, jellegű talajokat vásárolhatunk növényekhez: van muskátli, rózsa, azálea, illetve kaktuszföld is. Nekünk általában megfelel az általános kerti föld.

 

Világszép.hu - Járjuk be a világot együtt!

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Tarts velünk a Világszép.hu Facebook oldalára!

Legfrissebb poszt: Tavasz buciba töltve

 

4.  Trágya


Minden ládába ültetett növény kiegészítő trágyát igényel. A telepítéskor hosszú hatástartalmú műtrágyát adhatunk a talajhoz, vagy időnként tápanyagpálcikákat, esetleg folyékony tápoldatot kell adagolnunk. Az így előkészített talajra állítsuk a palánták földlabdáit. A köztük maradó helyet töltsük meg földdel, és nyomkodjuk meg alaposan, hogy a talaj mindenhol szorosan odasimuljon a gyökerekhez. A láda tetején hagyjunk 1-2 ujjnyi helyet az öntözővíznek.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia