szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ültetési tippek dimbes-dombos kertbe

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 13.


Amikor a bejárati kapu és a kert vége között többméteres szintkülönbség van, a kert kialakítása izgalmas feladattá válik.

Ültetési tippek dimbes-dombos kertbe

Míg a függőkert fogalmát a lenyűgöző szépséggel hozzuk összefüggésbe, addig a domboldali kert hallatán inkább a mászás nehézségeire asszociálunk.

Egy rejtett fülke paddal és különleges növényekkel, vagy egy étkezőhely rálátással a kertre sokkal egyszerűbben megvalósítható rézsűn.
A kertépítészet jellegzetes elemei, a „szárazon” rakott, vagyis malter nélkül épített kőfalak hellyel szolgálnak a szép sziklakerti növények számára, és napfürdőzésre csábítja a gyíkokat. Ráadásul, ha a fal nem túl magas, akkor párnák segítségével pillanatok alatt ülőalkalmatosságot teremthetünk. Ahhoz, hogy az ülőfal kényelmes legyen, a felső sorhoz lehetőleg sima felületű, széles köveket használjunk.

Árnyékos területen festői lesz a látvány a kövek közé ültetett árnyékliliommal, páfrányokkal és díszfüvekkel. Napos rézsün a sárga császárkorona szép látványosságként fokozza a kőtömbökből rakott támfal díszértékét.

Jó alternatíva lehet a teraszosított felületre például a virágos rét, ahol tavasszal hagymás virágok, nyáron pedig piros pipacsok pompáznak, egy talajtakaró rózsákkal vagy egy tarka virágágyásokkal szegélyezett szerpentines ösvény. A részűn alácsobogó vízfolyás, ami akár egy tóba is beletorkolhat, különlegessé varázsolja a kertet.

Tippek még:

  • A nagy kőtömbök szép természetes hatást keltenek a füvekből és macskaheréből álló növényzettel.
  •  
  • A zöld páfrány és a tarka virágok között kellemes kontrasztot ad a világos murvával borított és rozsdaszínű acél-élekkel megerősített lapos lépcső.
  • Gyeplépcső, tiszafa kockák, szőlővel és levendulával szegélyezett ösvény – ez a kialakítás az egyes elemek ismétlődése révén kel életre.
  • A klinker és a betonba ágyazott tűzkő egész évben színről gondoskodik. Az ágyásban nőszirom, bazsarózsa, gólyaorr, díszhagyma, keleti mák virágzik. Ahhoz, hogy az ilyen kőfal stabilan álljon, mögötte fel kell tölteni betonnal, és a részűről lefolyó víztől védeni kell.
  • A kövezett út és a sötét murvasáv kombinációja keskenyebbnek láttatja a teraszra vezető feljárót. A szélé növő díszfüvek kihangsúlyozzák a kialakítás modern és könnyen gondozható jellegét.
  • Nagy kőtömbök által keretezve, az egyszerű levendulaültetvény kíséretében kellemes nyugalmat áraszt az egyenes vonalú vízfolyás. A vízlépcső fokainak szélére fém profilokat erősíthetünk.
  • A japán juhar árnyékában zuhogókon keresztül csoboghat alá a víz. Mohapárnás kövek és a gyékény fűszerű levelei szegélyezhetik a lépcsőt.

Kapcsolódó cikk: Hatvan liter virágözön
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia