szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ültetési titkok

Nagy Mihály, 2009. okt. 19.


A hétvégén smaragdtujákat, fenyőket és hamisciprusokat ültettünk. Az új kollégáknak magyaráztam el, illetve mutattam meg az ültetés fortélyait. Ezeket szeretném megosztani a Szépzöld olvasóival is.

A fenyőfélék - fenyő, boróka, ciprus, hamisciprus (Chamaecyparis), cédrus, thuja - őszi ideális ültetési időpontja az október, mivel van idejük a frissen ültetett növényeknek a begyökeresedésre. Nagyon lényeges az ültető gödör megásásának mérete.

Sajnos gyakran látom, hogy akkora gödröt szoktak ásni, amibe éppen belefér a növény. Így csak szenved, rossz esetben elpusztul a növényünk. Az ideális gödörméret minimum 50x50x50 cm, de az agyagos, kötött talajba nagyobb ültető gödröt szoktunk ásni.

 

A növények földlabdái általában 30 cm-esek szoktak lenni, tehát a gödör alja és a földlabda alja között marad 20 cm-ünk. A gödör aljába terítsünk 10 cm vastagságban szerves trágyát. Kertészeti árudákban zsákos kiszerelésben lehet vásárolni. A trágya tetejét szórjuk meg talajfertőtlenítő-szerrel, erre rakjunk 5 cm termőföldet, állítsuk bele a növényünket.

Ügyeljünk arra, hogy a földlabda teteje a talajszinttől ne kerüljön magasabbra, de a túl mélyre történő ültetés is végzetes lehet. Az ideális ültetési méret a talajszinttől 2-5 cm. Alaposan öntözzük be és hagyjunk tányért.

 

A tányérra két dolog miatt van szükségünk. Az első, hogy a víz el ne follyon a növény tövétől, a másik, amit az őszi ültetéskor el kell végeznünk, hogy novemberben vastagon tudjuk takarni avarral a növény alját. Erre azért van szükség, mert a friss hajszálgyökerek elfagyhatnak. Abban az esetben, ha a fagyok későn jönnek, novemberben, esetleg decemberben sem feledkezzünk meg az öntözésről.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia