szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ünnepi kókusztorta

Orbán Krisztina, 2014. dec. 12.


Korábbi írásunkhoz hasonlóan ezúttal szintén egy kókuszos édességet mutatunk be, ám ez alkalommal már kifejezetten ünnepi kiadásban: íme a minden ünnepi asztalra odaillő, ízletes kókusztorta.

Ünnepi kókusztorta

Ünnepi kókusztorta

Hozzávalók a tortalapokhoz:

32 dkg liszt

27 dkg kristálycukor

15 dkg vaj (vagy margarin)

4 tojás

3 evőkanálnyi tejpor

2 és fél evőkanálnyi sütőpor

1 teáskanálnyi só

3 dl tej

1,5 dl víz

Hozzávalók a tortabevonathoz:

55 dkg porcukor

10 dkg vaj (vagy margarin)

1 teáskanálnyi só

4 dl édesítetlen kókusztej

4 csepp kókuszaroma

víz

20 dkg aprított kókusz (vagy kókuszreszelék)

A tortalapok elkészítése

Két nagyobb méretű, legalább 6 cm magas tortasütő formát vajjal, vagy margarinnal vékonyan kikenünk, majd liszttel megszórunk.

A lisztet belemérjük egy tálba, és elkeverjük benne a sütőport és a sót.

A tejport feloldjuk a vízben, majd beleöntjük a tejbe.

A vajat, vagy margarint a cukorral könnyű, vattaszerű krémmé keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és a krémet mindegyik után jól megkeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és a sóval elkevert liszt negyedét, és alaposan megkeverjük, majd hozzáadjuk a tejporral dúsított tej harmadát, és addig keverjük a masszát, amíg tésztává összeáll. Ezt követően a lisztet és a tejet felváltva adagoljuk a tésztához, amit mindannyiszor alaposan megkeverünk. Miután minden hozzávaló belekerült, még egy percig keverjük a mixerrel a tésztát, hogy az teljesen simává váljon.

A tésztát a két tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük. A tészta akkor sült meg, ha a közepe enyhe nyomásra visszaugrik, és a szélei már elválnak a tortaforma szélétől. A tésztalapokat húsz percen át a tortaformában hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük, amíg teljesen meghűlnek.

A tortabevonat elkészítése

Egy szűrőt vászonkendővel kibélelünk és egy tál fölé helyezzük. Beleöntjük a kókusztejet, és kb. másfél órán át hagyjuk lecsepegni. Így egy gazdag kókuszkrémet nyerünk.

A vajat, vagy margarint megszórjuk a sóval, majd a lassan hozzáadagolt porcukorral addig keverjük a mixerrel, amíg egészen keménnyé válik. Hozzáadjuk a kókuszkrémet, rácsepegtetjük a kókuszaromát, és fokozatosan, 1-2 evőkanálnyi adagokban addig adunk hozzá vizet, ameddig a bevonat sima, kenhető állagúvá válik.

A torta összeállítása

A meghűlt tortalapokat vízszintesen kétfelé vágjuk, így négy tortalapot nyerünk. Az elsőt ráhelyezzük a kiválasztott tortatálcára, és megkenjük a tortabevonattal. Ha kívánjuk, egy kevés kókusszal is megszórhatjuk. Erre ráhelyezzük a második tortalapot, amivel ugyanígy járunk el, arra pedig a harmadikat, amelyet szintén megkenünk és megszórunk. A negyedik tortalap tetejét bőségesen megkenjük a tortabevonattal, amellyel ezt követően a torta oldalát is vastagon befedjük. A torta tetejét megszórjuk az aprított kókusszal, amit enyhén belenyomkodunk a bevonatba. A tortát felszolgálás előtt legalább két órán át pihentetjük.

Kapcsolódó cikk: Fahéjas-almás torta karamellöntettel – nem csak Karácsonyra




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia