szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Végre egy egészséges rágcsálnivaló: sült zöldborsó thai módra

Orbán Krisztina, 2014. okt. 10.


Míg mi e csodás, tápanyagban gazdag zöldséget leginkább leves, főzelék, vagy köret formájában fogyasztjuk, a ropogósra sütött, fűszeres zöldborsó a délkelet-ázsiai országokban kicsik és nagyok kedvelt csemegéje.

Végre egy egészséges rágcsálnivaló: sült zöldborsó thai módra

A sült zöldborsó nemcsak egészséges, de egyszerűen elkészíthető, hosszú ideig eltartható, változatosan ízesíthető, ráadásul korlátlan mennyiségben ropogtathatjuk kedvenc teánk, borunk, vagy gyümölcslevünk kortyolgatása közben – nincs tehát okunk arra, hogy megfosszuk magunkat e számunkra ma még talán szokatlan finomságtól.

Miután a zöldborsó egy olyan zöldség, amelytől a gyermekek sem húzódoznak, az alábbi csemege elkészítését a kisgyermekes szülőknek is érdemes kipróbálniuk, annál is inkább, mert ilyen egészséges rágcsálnivalóval a boltok polcain ritkán találkozhatunk. A teljes nedvességtartalmától megfosztott, ropogósra sütött zöldborsó egy befőttesüvegben légmentesen lezárva akár két hónapig is eltárolható anélkül, hogy aromájából, élvezeti értékéből bármennyit is veszítene, ráadásul friss zöldséget sem kell feláldoznunk érte, hiszen a sült zöldborsó elkészítéséhez a mélyfagyasztott alapanyag is kiválóan megfelel. A gyermekektől az idősekig, a diétázóktól a betegekig bárki élvezettel ropogtathatja, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára azonban természetesen célszerű a lehető legkevesebb sóval elkészíteni az ízletes nassolnivalót.

A ropogósra sütött zöldborsó ízesítését teljes mértékben ízlésünkhöz igazíthatjuk: a mustárportól a fokhagymaporon át a csípős paprikáig olyan fűszereket használhatunk, amilyeneket csak szeretnénk. Az alábbiakban egy thaiföldi változatot mutatunk be, amely egzotikus fűszerek felhasználásával készül.

Hozzávalók:

15-20 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)

kb. 4 cl étolaj

fél kiskanálnyi só

fél kiskanálnyi őrölt kömény

fél kiskanálnyi fokhagymás só

negyed kiskanálnyi pirospaprika

negyed kiskanálnyi őrölt koriander

negyed kiskanálnyi fehér bors

őrölt chili ízlés szerint

cayenne bors ízlés szerint

A fagyasztott zöldborsót felolvasztjuk, és konyharuhával, vagy papírtörölközővel finoman felitatjuk a szemekről a nedvességet, hogy olyan szárazon kerülhessenek a sütőbe, amennyire csak lehetséges. Egy sütőlapra alufóliát helyezünk, amin aztán szétkenjük az étolajat, majd a borsószemeket a sütőlapra szórjuk, és beleforgatjuk az olajba úgy, hogy az egyenletesen fedje őket. A fűszereket összekeverjük, a keveréket pedig rászórjuk az olajos borsószemekre, amelyeket a fűszerekkel is alaposan összeforgatunk. (A keverést egy tálban is elvégezhetjük: öntsük bele az étolajat, forgassuk bele a borsószemeket, majd szórjuk bele a fűszereket, és az egészet alaposan keverjük össze.)

Az olajos, fűszeres borsószemeket ezután elegyengetjük a sütőlapon úgy, hogy biztosan mindegyik a fóliához érjen, majd a sütőlapot a 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. A borsó sütése e hőfokon nagyjából egy órát vesz igénybe, ami alatt 2-3 alkalommal kivesszük a sütőlapot, és a borsót finoman átforgatjuk, majd visszaegyengetjük. A sütőt akár 210 fokra is állíthatjuk, ez esetben a sütési idő rövidebb, viszont forgatásra is gyakrabban van szükség. A borsó akkor van készen, amikor az összezsugorodott, barnára sült szemek teljesen kiszáradtak.

Ez az egyszerű finomság igen sokféle változatban elkészíthető: Japánban például hagyományosan wasabiba, vagyis zöldtormába forgatják a zöldborsót, ami helyett pedig mi magunk is használhatunk akár csicseriborsót is. Ha pedig a sós rágcsálnivaló helyett édességre vágyunk, forgassuk a borsót mézbe, vagy karamellbe, fűszerek helyett pedig használjunk finomra darált mogyorót és barnacukrot.

Kapcsolódó cikk: Poisson cru: haltahiti saláta kókusztejjel




Hozzászólások (1)

sz atti
2015. ápr. 05. (1 603 napja)
Kipróbáltam, nagyon finom. :) Alapvetően rágcsás vagyok, valamit ropogtatnom kell ha dolgozom és ez kitűnő. Olcsó, kiadós és ízletes. :)
Ugyan a legelső alkalommal elrontottam, az 1 óra 180 fokon túl sok. Éppen elkezdett megégni. 40 perc 150 fokon úgy gondolom éppen megfelelő lehet. Ez most majd kiderül hamarosan.


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia