szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vigyázat, elaltat! – A komló

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 01.


A komló a sörgyártás alapanyagaként ismert, ám számos más módon is felhasználhatjuk. Amellett, hogy sokoldalú gyógynövény, 8 méter magasra is képes felfutni, így a kertben gyorsan megoldható vele az árnyékolás. Mértek más 40-50 méter hosszú komlóhajtást is, ami nem kis teljesítmény, hiszen néhány hónap alatt neveli ki hajtásait a futónövény.+ Receptötletek!

 

Vigyázat, elaltat! – A komló

A komló egy méltatlanul mellőzött, hazánkban vadon is előforduló növény. Készíthetünk belőle házi-sört, süthetünk vele ízletes kenyeret, használhatjuk salátáknak.
A Földközi-tenger keleti partvidékéről származik. Régi kultúrnövény, i. e. 2000 évvel már ismerték a komlós sört. Világszerte elterjedt, főként Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában, Ausztráliában termelik nagy mennyiségben. Magyarországon már a 13. század óta ismert.

 

A komló évelő, lágy szárú haszonnövény. Gyökértörzse, tökéje évről évre növekszik és vastagszik. Gyökerei több méter mélyre is lehatolnak. A tőkefej évenként 6-40 hajtást fejleszt, ebből 2-4-et hagyjunk meg termesztésben, ezek ősszel elhalnak. A talajban lévő szárrész járulékos (egynyári) gyökereket hajt, ezeket metszéssel eltávolítják, és dugványként felhasználják.

 

A szár egyenesen nő, majd az óramutató járásával megegyezően csavarodik támaszára. Virágzata kettős bogas fűzér, amely az elvirágzás után megnövő murvalevelekkel és takarópikkelyekkel, hosszú kocsányon tobozszerűvé válik (komlótoboz). Ez a komló felhasználható termése. A komló egylaki növény, kizárólag nőivarú alakját használják haszonnövénynek. Mint évelő igen sokáig, 20-30 évig marad egy helyen, ezért főnövényként telepítik.

 

Mindenekelőtt sörkészítésre használják. A metszéskor szedett „komlóspárga” a tőke talajbeli zsenge hajtása viszont kitűnő csemege. A kovászos komló (párkorpa) pedig házikenyerek sütésére rendkívül alkalmas. Drogja, teája idegnyugtató és altató hatású. Máj és epebetegségek, emésztési zavarok ellenszere. Hajtásait, levélzetét, leszüretelt indáját zölden és besilózva háziállatokkal eletetik.

 

Hulladékából, szárából, leveléből komposzt készíthető. A komlótobozok nyugtató hatásának előidézésében az illóolaj valószínűleg nem vesz részt, azonban a komlónak tulajdonított antibakteriális hatás forrását itt lehetne keresnünk. A cseranyagok, amelyekből a komlótobozban 2-4 % található, igazolja a hasmenés és a bélgázokkal járó bélmegbetegedések elleni alkalmazását. A lupulon és a humulon keserűanyagok teszik hatásos gyomorgyógyszerré a komlótobozokat, ezek felelősek a nyugtató hatásért is.

 

A komlófürdők és a komlópárnák nyugtató hatását biztosra vehetjük. A tudományos álláspont szerint is alkalmas a komlótoboz tea a közérzetzavarok ellen, mint például a nyugtalanság és az alvászavarok.

 

A fiatal hajtáscsúcs más növényekkel keverve salátának, főzelékféleségeknek alkalmas. Az indák fiatal csúcsai szintén felhasználhatók főzeléknek vagy salátának. A dúsan képződő mellékhajtásokat is felhasználhatjuk sós vízben főzve, spárgaként levesnek vagy salátának. A fiatal spárgaszerű hajtások nem fásak, lédúsak, gazdag káliumtartalmúak, és ami fontos, mentes minden keserűanyagtól.


A tobozokban először zöldessárga, majd aranysárga színű port találunk, ezektől nagyon finom, aroma-dús, fűszeres ízt kap minden étel. A tobozokból finom nyugtató, illetve altató hatású tea főzhető. A komlószár rostjaiból durva szövetet és papírt lehet gyártani. A kar hosszúságú, fiatal hajtásokat, indákat áprilisban, még a levelek megjelenése előtt gyűjthetjük. Ekkor főzeléket, salátát, teát készíthetünk belőle. A termést augusztusban, szeptemberben gyűjthetjük teának, serfőzésre, kenyérsütéshez, esetleg kissé korábban saláták ízesítésére.

 

Receptek

 

Idegesség elleni nyugtató tea

 

Komló, citromfű, macskagyökér, orbáncfű, angelika gyökér, katángfű keverékéből 1 kávéskanálnyit veszünk 1 liter vízhez. A főzetből lefekvés előtt 1-2 órával igyunk belőle.

 

Komlócsíra-saláta

 

A fiatal hajtásokat apró darabokra vágjuk, megmossuk, sós vízben puhára főzzük. Szitán leszűrjük, lecsepegtetjük, borssal, sóval, ecettel, olajjal, csipet rozmaringgal, ízlés szerinti szurokfűvel salátaöntetet készítünk, a komlócsírával összekeverjük, 10-15 percig érleljük, aztán fogyasztható.

 

Komlócsíra főzelék

 

A fiatal zsenge komlóhajtásokat megtisztítjuk, megmossuk, 1-2 cm-es darabokra vágjuk, forró vízben puhára főzzük, szitán lecsepegtetjük. Besamelmártással leöntjük, felfőzzük. Főtt húst, tükörtojást adhatunk mellé.
 

Kapcsolódó cikk:

A boszorkányos éger




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia