szépzöld

Viharvirág

Bényei Zoltánné, 2008. máj. 21.


A viharvirágok egyre kedveltebbek a kertben, kellemes színű margarétához hasonló virágait sokan szeretik.

Viharvirág

 

Viharvirág néven ismert, Dimorphoteka változatok, a tavaszi virágkínálat bővítésében nagy szerepet játszanak. Egyéves, évelő vagy örökzöld törpecserjék, csak részben télállók.

 

Napos fekvésben és jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajban érzik jól magukat. A tápanyag-utánpótlásukról Webáruházunkban olvashat.

 

A virágzásuk meghosszabbítható az elvirágzott hajtások eltávolításával. Az évelő változatok nyár közepén szedett félfás hajtásdugvánnyal szaporíthatók. Nedves nyarakon a szürkepenész ellen feltétlenül védeni kell, érzékeny rá.

 

Az évelő változatok az Osteospermum családba tartoznak, ezek között vannak fagytűrő és örökzöld változatok, de van, amelyiket fagymentes helyen kell teleltetni. A családba tartozó fajok többnyire lándzsa alakú levelekkel rendelkeznek, a virágok sugár alakú fészekvirágzatok.

 

A virágok színe a fehértől a rózsaszín árnyalatokon át bíbor liláig terjed. Mivel ezeket a színeket csak nagyon meghatározott környezetbe tehetjük, így a pirossal, bordóval, kékkel nem ajánlatos keverni, nagyon furcsa színhatása van. A bíbor lila változatok legjobban fehér lobélia, fehér ternye esetleg fehér futómuskátli társaságában mutatnak a legjobban. A fehér változatokat ültethetjük piros futómuskátli, kék lobélia mellé, a rózsaszíneket szintén fehér virágú vagy más rózsaszín árnyalatú növények közé.
Hozzászólások (8)

Bényeiné
2009. máj. 26. (2 103 napja)
Kedves Erika! Az Osteospermum valóban jobban szereti, ha csak a földjét öntözzük, a lombra és a virágra nem locsoljuk a vizet. Azért nem feltétlenül ez az oka annak, hogy a virágok nem nyílnak ki, jó lenne neki adni a nyáron használatoshttp://www.szepzold.hu/webaruhaz"> tápok valamelyikét, ezek általában erősítik a virágok kifejlődését. A napsütés, a jó talaj, a tápanyagok és az elegendő vízadag együtt biztosan virágzást fognak eredményezni, s az árat sem fogod olyan vészesnek érezni talán a sok virág láttán. Üdv.
Erika
2009. máj. 26. (2 103 napja)
Én is vettem 2 tövet, Az egyik ilyen lila , mint a felvételen, a másik krémszínű.
Tanácsokat kérek, mert mióta egyszer meglett locsolva a virágzata, azóta nem nyílnak ki teljesen a virágok. Laza talajban van, napos helyen, csak éppen nem pompázik. Pedig elég drága volt
.
Várom a tanácsokat.
Guest
2009. máj. 02. (2 127 napja)
Kedves Olvasók,csatlakozom az előttem szólókhoz,szegény virágnak húsz nevet adnak,az a szerencsétlen vásárló meg semmit nem talál róla,pld.az interneten sem,aki tapasztalatlan,azt meg jól átlehet rázni,és ráadásul nem egy olcsó kerti kerti virág amivel kísérletezik az ember,(hogy majd ha kipusztul veszünk másikat)VÁSÁRLÁS ELŐTT ÉRDEMES UTÁNA JÁRNI DOLGOKNAK,AZ INTERNETEN,Hidjékel,érdemes!!!
Bényeiné
2008. aug. 12. (2 391 napja)
Ha a növény lombja szép, erőteljes, akkor a lombnövelő tápanyagok megvannak kellő mennyiségben. Ahhoz, hogy a virágzás is teljes legyen kellene olyan tápanyag utánpótló szert is adni neki, ami kimondottan a virágképződést segíti. Javaslom az http://www.szepzold.hu/tapanyagutanpotlas">Webáruházban kiválasztani a megfelelő készítményt.
martha55
2008. aug. 11. (2 391 napja)
Tavasszal én is vásároltam 6 különböző színű Osteospermum-ot ( Cseppecskevirágot ). Akkor gyönyörűen virágoztak, majd pár héten belül a virágok elnyíltak. A virágszárakat visszatörtem, rendszeresen tápoztam és nagyon szép a lombozata, de sajnos azóta egyetlen virágot nem hozott. Mit tegyek, mi az oka hogy nem virágzik most már hónapok óta?

veronika
2008. máj. 26. (2 468 napja)
Tisztelt Olvasók!
Én csak 18 éve vagyok dísznövénykertész, tehát a szakmában éretlen kamasz..
Igazán örülök ha a virágokat általam ismert magyar  nevén nevezik, mert így gyorsabb a felismerés..Ha mégsem akkor biztos ami biztos: latin név.
Egyik kedvencem a viharvirág, ami fényképről itt rám mosolyog...
Mindenkinek szép napot!!!


Bényeiné
2008. máj. 25. (2 469 napja)
Kedves Lolly!
Nagyon köszönöm az észrevételét, mely szerint a nevekkel kapcsolatos tudásomat bővíteni kell. Igaza van abban amit az új, divatba vett virágnevekről ír és abban is egyetértek, hogy még sok szakkönyvet el kell olvasni. Valójában én még csak 29 éve vagyok dísznövénykertész, ezeket a cikkeket igen körültekintően teszem közzé pontosan az ilyen félreértések elkerülése érdekében. A pontosításokat a nagy angol dísznovény lexikon és a forgalomban lévő dísznövénytermesztő szak- és tankönyvek összevetésével teszem meg. Ennek ellenére biztosan előfordulnak a magyar neveket érintő tévedések, de egy növény azonosítására ott vannak a mindent eldöntő latin nevek, amelyeket az egész világon használnak az adott növényre felfedezése óta. Az afrikai aranyvirág néven ismert egynyári növény latin neve pl. Dimorphoteka sinuata, Dim.aurantica és más változatok. Lehet, hogy a viharvirágnak adtak már valahol cseppecskevirág nevet is, de újra a nagy angol lexikonra hivatkozok, ami az Osteospermum-ot viharvirágként említi. Emellett arra is utalás van ebben a könyvben, hogy az Osteospermum-ok és a Dimorphotheca-k olyan közeli rokonok, hogy van olyan változat, amelyiknek mindkét neve elfogadott, pl. Osteospermum barberiae: sin.-Dimorphoteca barberiae.
Előfordulhat, hogy a legnagyobb körültekintés ellenére a következő cikkeimben egyes növényeket nem úgy hívnak majd magyarul mint ahogyan Ön ismeri, előre is elnézést kérek érte!

Lolly
2008. máj. 24. (2 470 napja)
A Dimorphoteca sp. magyar neve Afrikai aranyvirág, az Osteospermum-féléké pedig Cseppecskevirág, nem értem, miért kell minden már régóta létező magyar növénynevet elfelejteni. Már-már általános szokás, hogy a különböző kertészetek, virágboltok idétlen, soha nem hallott, általuk különlegesnek hitt neveket adnak egyes növényeknek, e cikk írójának is gyakrabban kellene látogatnia egyes internetoldalakat, vagy olvasnia szakkönyveket...


 • kep
  Szépzöld naptár 2015
  Egyéb
  20%
  3 000 Ft
  2 400 Ft
  A színvonalas rajzaitok a meghírdetett Közönségszavazás szerint ...
 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Yeald Plus® 1 liter
  Tápanyagellátás
  30%
  6 746 Ft
  4 722 Ft
  Mikroelemekkel dúsított speciális műtrágya. Zöldség és dísznövén...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2015.február 26., csütörtök / 10:34

Biztonságtecnikai adatlap

2015.február 25., szerda / 11:20

Ne dobd ki! Mire jó a banánhéj?

2015.február 23., hétfő / 11:50

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 23., hétfő / 11:42

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 18., szerda / 18:43

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 15:00

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 07:46

A kínaiak kedvenc kerti virágai