szépzöld

Virágokról, növényekről ez is, az is 2. rész

Sulyok Józsefné, 2011. aug. 16.


Előzménye: Virágokról, növényekről ez is, az is

A virágágyás gondozása folyamatos elfoglaltságot biztosít egész nyárra. Rendszeresen öntözni kell és a kiültetés utáni szakaszban, amíg a virágok össze nem záródnak a talaj felett, gyomlálni is kell.

Virágokról, növényekről ez is, az is 2. rész

Ha a gyomlálástól már nagyrészt megszabadultunk, akkor kezdődik az elnyitott virágok eltávolításának a szezonja, míg végül ősszel, az első fagyok után, tövestől kidobjuk valamennyit.

 

Tippek a dézsaműveléshez

 

Minél nagyobb a láda, kosár, dézsa, annál jobb a növényeknek és annál kevesebb gondot okoznak nekünk.

 

A virágtartó legfontosabb jellegzetessége az alján lévő lyuk.

 

A konténer aljára vízelvezetőnek szórjuk egy réteg murvát, cseréptörmeléket, kavicsot.

 

Drága földkeverékkel csak az edény felső 25-30 centiméteres részét érdemes megtölteni.

 

A ládában alkalmazott földkeverék legalább felerészben tőzeg vagy lombföld legyen, negyedrész homok és negyedrész kerti föld. Az utóbbi azonban nem is fontos, ha a tőzeg arányát módunk van növelni. A tápanyag-utánpótlást úgysem bízzuk a kerti földben lévő tápanyagra, hanem tápoldatozással biztosítjuk.

 

A virágládák sokkal több öntözést igényelnek, mint a kertbe kiültetett növények. Nyáron naponta két-három öntözés indokolt.

 

A virágtartónkat állítsuk oda, ahol élvezni szeretnénk a látványt, azután figyeljük meg a nap járását az adott helyen és ennek megfelelően döntsünk a beültetésről.

 

A sziklakerti évelők tűrik legjobban a napos virágládák klímáját. Nyáron azonban nem szabad megfeledkezni az öntözésről.

 

Napos helyen előnyösek a lelógó futónövények, mert árnyékukkal mérsékelik a ládában a túlzott felmelegedést. Általában arra törekedjünk, hogy a növények minél előbb beborítsák, sőt szinte kibuggyanjanak az edényből.

 

Félárnyékos, árnyékos helyen álló edénybe, párás gyakran öntözött helyre valók a fuksziák, a sarkantyúka, lobéliák és a gumós begónia.

 

Mindenféle virágpalánta, faiskolai csemete, rózsa, bonsai, cserje, gyógynövény, hagymásvirág, örökzöld, virágmag, zöldség, gyümölcs tartható ideig-óráig konténerben, de azt tudni kell, hogy Magyarországon a kemény téli fagyok miatt kifagyhatnak. Én úgy gondolom, hogy ha egy növény 5-6 hónapig örömet szerez, esetleg átvészel egy-két gyenge telet, már megérte az árát.

 

Bármilyen anyagból készült virágtartó átalakítható, ha csemperagasztót, cementet, tőzeget, homokot összekeverünk és durván bevakoljuk vele a külsejét. Lyukakat, üregeket is mélyíthetünk bele. Száradás után úgy néz ki, mint egy régi kőedény. 
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.február 19., hétfő / 22:23

Gyep helyreállítása

2018.február 19., hétfő / 17:16

Orchidea egyik szára elsárgul

2018.február 19., hétfő / 17:14

Vanìlia termés kezelése

2018.február 19., hétfő / 17:09

Gyep helyreállítása

2018.február 19., hétfő / 16:55

apró lisztszerű képződmények

2018.február 17., szombat / 22:01

10+1 tipp, hogy ápold a húsvéti kaktuszod!

2018.február 05., hétfő / 14:01

minden növény átültetéséhez megfelel az általános virágföld?

2018.február 05., hétfő / 13:46

Milyen növény? Mitől barnulnak a levelei?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia