szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágszüret a nebáncsvirággal

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 05.


Árnyékos helyen derül ki igazán, hogy mire képes a törpe nebáncsvirág és a nagyvirágú változata. Ládában, cserépben vagy ágyásban egyaránt elbűvöl virágáradatával.

Virágszüret a nebáncsvirággal

Ismerjük az érdemeit, mégis mindig meglep a törpe nebáncsvirág, amely májustól az első fagyokig virágzik, miközben egyre több virágot ont. Ez a nyári virág jól érzi magát árnyékban is, így azok a növények közé tartozik, amelyekkel megszüntethetjük a problémásabb helyeket.

A törpe nebáncsvirághoz hasonló fajtagazdagságot mutat az új-guineai nebáncsvirág is, melynek nem csak a virága nagyobb, hanem az elhegyesedő leve is.

Ami a helyigényt és a virágzását illeti, a két csoport nem különbözik egymástól. Mindkettő gazdagon virágzik, narancssárga, rózsaszín, fehér, piros, illetve sokféle ibolyakék színben. Egyes fajtáknál szép kontrasztot ad a sötét színű lomb. Mindkét csoportban vannak olyan fajták, amelyek napos helyen hozzák a csúcsformájukat.

A színpompás nebáncsvirág mellett kísérőként jól mutatnak a levéldísznövények, mint pl. a sás vagy a tűzgyöngyvirág. Jellegzetes társa a fukszia és a begónia. De a nyári virág egyedül is szépen mutat. Az ágyásban főként az új-guineai nebáncsvirág nyújt pompás látványt. Ültessünk bíbor vagy sötétpiros fajtákat szegélyágyás szélére.

Vásárláskor erős példányokat válasszunk, amelyeknek egészségesek a levelei és a virágzat is alakulóban van. Mindkét nebáncsvirág gondozása egyszerű. Ideális számukra a világos árnyék, sötét helyen kevesebb lesz a virág. A talaja legyen laza, humuszos, legyen mindig mérsékelten nedves, a kiszáradás ugyanis ártalmas, mint a pangó víz is.

A nagyvirágú változat érzékeny a magas só-koncentrációra, ezért hosszú hatóidejű műtrágya helyett inkább hetente tápoldatozzuk.
A törpe nebáncsvirágnál elég kéthetente pótolni a tápanyagot. A nagyvirágú nebáncsvirágot időnként takarítsuk ki.

Harmonikus lesz az összhang, ha a nagyvirágú nebáncsvirágot halvány rózsaszín virágú bakopával és filigrán levelű sással egészítjük ki. Jellegzetes az öt lapos szétterülő sziromlevéllel rendelkező virág. A ’Sunpatiens’ sorozathoz tartozó nagyvirágú nebáncsvirág bokros növésű, az ágyásba kiültetve akár egy méter magasra is megnő.

A teltvirágú fajták miniatűr rózsára emlékeztetnek. A palántákat magunk is előnevelhetjük, márciusban elvetett magról.

Kapcsolódó cikk: 8+1 érdekesség a szamócáról

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia