szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zöldpaprika, az aztékok öröksége

Sulyok Józsefné, 2009. máj. 28.


A paprika Közép- és Dél-Amerika trópusi tájain őshonos, ahol az aztékok idejében már termesztették. Később, Amerika felfedezésekor már kb. 40 fajtáját ismerték. Innem került át Európába, ahol rövid időn belül nagy területeken kezdték termeszteni.

A népi orvoslás a zöldpaprika rendszeres fogyasztását skorbut megelőzésére, végtagízületi fájdalmak, vérszegénység, étvágytalanság, fáradság esetén, valamint az általános állóképesség növelésére javasolja.

 

Élettani hatásai, összetétele

 

Rendkívül gazdag C-vitaminban. A C-vitamin pontos biológiai szerepe még a mai napig sem tisztázott minden részletében. Bizonyított azonban szerepe a kötőszöveti rostok egyik fontos alkotójának, a hidroxiprolinnak a kialakulásában, így a sejtek, a sejtfalak, az erek és egyéb kötőszöveti állomány felépítésében fontos enzimek működéséhez szükséges. Hiánybetegsége a skorbut.

 

Ezt a több száz éve ismert betegséget elsősorban hajósokon figyelték meg, akik hosszú időn keresztül nem fogyasztottak friss főzelékféléket, gyümölcsöket. Ez a betegség csak emberekben, majmokban és tengerimalacokban alakul ki, a többi állati szervezet képes a C-vitamint előállítani. A betegségben a hajszálerek alapállományának áteresztőképessége megnő, ezért bőr-és nyálkahártyavérzések, fogínyvérzés, fogínygyulladás, a fogak meglazulása és kihullása, súlyos esetekben ízületi és csonthártya alatti vérzések jellemző, általános testi leromlással, fokozott fertőzéshajlammal, lassú seb- és csonttörésgyógyulással.

Gyermekekben a vérzéses rendellenességek mellé még csont és fogfejlődési zavarok is társulnak. Lehetséges, hogy a C-vitamin nemcsak a skorbutot, hanem bizonyos zsírfajták kifejlődését is gátolja, hátráltatja az öregedést a sejtek megvédésével. Ezen jótékony hatása antioxidáns tulajdonságának köszönhető. C-vitamin tartalma kiemelkedő.

 

Tipp! Körözöttel töltött zöldpaprika

Hozzávalók: 4 db csemege zöldpaprika, 1 fej hagyma, 30 dk juhtúró, 5 dk margarin, 1 kiskanál mustár, 1-1 teáskanál köménymag (lehet őrölt is) és pirospaprika.

 

A paprikát kicsumázzuk, a hagymát finomra vágjuk. A juhtúrót szitán átpasszírozzuk, hozzáadjuk a habosra kevert margarint, a hagymát, és mustárral, köménymaggal, pirospaprikával ízesítjük. Ezt a körözöttet belenyomkodjuk a paprikába, majd hűtőbe téve megdermesztjük. Felszeletelve kenyér kíséretében tálaljuk. Készíthetjük úgy is, hogy a paprikát hosszában félbevágjuk. A körözöttet nagy lyukú nyomózsákba töltjük, és a paprikára ízlésesen belenyomjuk. Juhtúrót tehéntúróval helyettesíthetjük.

 

Kapcsolódó cikk:
Zöldségfélék vetési ABC-je
Az elmaradhatatlan paradicsom és paprika

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Lakberendezés
Webáruház

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia