szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Barna foltos fű

Sallai János     3 642 napja     3781 megtekintés

Tisztelt Szaktanácsadó!

Szeretném a tanácsát kérni. Kb. másfél-két hónapja vetettük el a füvet a nyaralónkban, ahol szépen nőni is kezdett. Aztán egyre több barna folt jelent meg a fűben, mostanra pedig aggasztóan elterjedt. Eddig nem használtunk semmilyen trágyát, öntözőrendszer működik, az elején sűrűn, mostmár csak reggel és este locsoljuk. Kutyáink vannak, de nem hiszem, hogy a vizeletük okozná, az ismerős probléma, amikor kisárgul, kiég a fű a pisijüktől. Most nem engedtük őket a friss fűre, és már akkor elkezdődött ez a jelenség.

Olvasgattam a neten és odáig jutottam, hogy esetleg gombás fertőzés lehet. Túllocsolásra nem gondolok, olyankor ha jól tudom, mohásodni kezd, ez pedig nem olyan. Kérem a tanácsukat, mert nagyon el vagyok keseredve, nagyon sokat dolgoztunk rajta, hogy szép sűrű gyepünk legyen. A fűmag a Baumaxból való, normál vegyes fajta. Csatoltam képeket,talán azon látják, hogy mi lehet a baj.

Előre is köszönöm a segítségüket. Minden jót Önöknek.

Üdvözlettel: Sallai János

 

0
0
szavazat
Barna foltos fű Barna foltos fű Barna foltos fű


1 HozzászólásNagy Mihály
2010. júl. 22. (3 643 napja)


Tisztelt Sallai János,


A fényképek alapján egész biztos ,hogy tőrothadás történt. Az egyik felvételen jól látszik, hogy a talaj le van tömörödve. Az öntözési időt csökkenteni kell, de ezeken a száraz részeken már nem fog segíteni. Szeptember elején a kiszáradt részeken a talajt fel kell lazítani, homokkal keverni és újból füvesíteni. A fényképek alapján gombásodás jelét nem látom.

A gombásodás első jele, hogy a fűszálak töve el kezd sárgulni. Most semmiképpen nem szabad a felújítást elvégezni, mivel kétóránként öntözni kellene és a meglévő még jó füvet is tönkre tenné a sok víz.


Gyepszellőztetést a fű kétéves korától szoktuk végezni. A fotókat újból megnéztem,és egyértelmű a talaj tömörödöttsége. Ha közelről megnézi, látni fogja, hogy az elszáradt torzsák között lehet látni zöld hajtásokat. Ez a zöldellő csomó az angolperje.

Sajnos a réti perje és a vöröscsenkesz teljesen elpusztult. Valóban lehet agyagos talajba füvesíteni, de abba a talajba a pázsit és sport keverék nem igazán alkalmas. Oda olyan keveréket vetünk aminek a fő összetevője az angolperje és a juhcsenkesz. A homokot talajlazítás céljából kell a földdel keverni. Én az ilyen talajra 3 cm vastagságban 0-4 frakciójú sódert szoktam teríteni,majd rotációs kapával összedolgozom, így lazítom a talajszerkezetét.

Meg lehet próbálni a műtrágyázást, de nem sok sikerre lehet számolni. Amennyiben mégis műtrágyázik, olyan műtrágyát szórjon ki, amiben van kálium, foszfor, nitrogén.


Üdv: Nagy MihályKérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.