szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

10 lakásunkba való légtisztító növény

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 24.


Tartsunk a lakásban olyan cserepes növényeket, amelyek nem csak díszítik a környezetünket, hanem életminősségünkön is javíthatnak.  

10 lakásunkba való légtisztító növény

Areca pálma

Kutatók vizsgálták a légtisztító növényeket és az eredmények szerint ez a pálma szerepel az elsők között. Az egyik leghatásosabb párásító, képes fenntartani otthonunk nedvességét még akkor is, ha sokat fűtünk. Eltávolítja a kémiai mérgeket a levegőből, és sok oxigént termel. Érdemes a nappaliban tartani, ahol legtöbbet tartózkodunk.

Gerbera

Általában szálas virágként szoktuk vásárolni, de ismerjük meg a cserepes változatát. Ez a többféle színben pompázó növény nagy mennyiségben tudja megkötni triklórietilént, ami a tisztítószerekben jelen van, de a benzollal szemben is felveszi a harcot. A lakás több pontján is helyezhetünk el belőle, a hálószobát semmiképpen sem hagyjuk ki. A gerbera elnyeli a széndioxidot, emiatt több oxigén jut a levegőbe, így az alvásunk is kellemesebb lehet.

Vitorlavirág

Többen küzdenek azzal, hogy nehezen viselik el a légkondicionálót, kiszárad a torkuk, orruk, köhögés tör rájuk. Ez a növény megoldás lehet, mert nedvesebbé teszi a levegőt, sőt még a cigarettafüstöt is elnyeli. Legyünk óvatosak, mérgező növény!

Krizantém

Nem csak szépségével dobja fel otthonunkat, hanem hasznos is. A növény megköti a háztartási vegyszerekben, festékekben, ragasztókban, mosogatószerekben megtalálható benzolt. Az előszobában, nappaliban érzi jól magát, ahol sokat süt a nap, jár a levegő. Mérgező növény!

Aloe Vera

Ez egy valódi csodaszer, számos problémára gyógyír lehet. A húsos levelét felhasználjuk fertőtlenítőként, gyulladás-gátlóként, amellett a növény segít abban, hogy a levegő frissebb, tisztább legyen. Megköti a káros formaldehidet, ami leginkább az ülőbútor kárpitjában, szőnyegekben van jelen.

Flamingó

Ezt a növényt gyakran visszük ajándékba, hiszen gyönyörű látványt nyújt. Ha ilyet kapunk, tegyük a dolgozószobánk asztalára. Itt közvetlenül gyönyörködhetünk benne, és azért is, mert a levelei megkötik az ammóniát, a formaldehidet, a metil-benzolt, amelyeket főleg fénymásolók, nyomtatók bocsájtanak ki, de a ragasztókban is megtalálhatók.

Zöldike

A zöldike, vagy más néven csokros inda nemcsak azért népszerű, mert igénytelen növény, könnyen szaporítható, de igazi tisztító is. Elnyeli a formaldehidet, a szén-monoxidot, a benzolt, amelyek gyakori szennyezőanyagok. A szakember szerint, ha van kályha vagy kandalló a lakásban, tegyük ezek közelébe, de ha gáztűzhelyt használunk a konyhában, akkor oda is tegyünk belőle.

Borostyán

Leginkább kerti futónövényként ismert, de van olyan fajta, amit az otthonunkban is nevelhetünk. Párásabbá teszi a levegőt, és tisztítja a káros anyagoktól, így allergiásoknak ajánlott. Leveleiből kiváló köhögés elleni készítményeket csinálnak. A cserepet a gyerekek elől tegyük el, mert mérgező növény!

Szobafikusz

Ez a cserepes szépség igen jót tesz az otthonunknak, kedvelt gyakori növény. Leveleiben olyan baktériumok találhatók, amelyek megkötik a levegőben jelen lévő méreganyagokat, és le is bontják ezeket. A folyamat után pedig tiszta levegőt bocsátanak ki, növelik a páratartalmat. A növény tejnedve mérgező!

Szobai futóka

Hihetetlen, hogy milyen sok lakberendezési tárgy bocsát ki formaldehidet, ami egy színtelen gáz. Például a műszálas szőnyegek, egyes drapériák, műgyanta és különböző bútorlapokban található ragasztóanyagokban is előfordul. A szobai futóka ennek a vegyületnek elnyelésében kiváló, ezért jó ilyen növényt beszerezni. Mérgező, ezért gyerekek, házi állatok elől tegyük magasabb polcra. 

Kapcsolódó cikk: A kukorica, mint gyógynövény
Hozzászólások (1)

rimárné
2016. ápr. 02. (2 376 napja)
T.cikkszerkesztő! Jó az ötlet a szobai egészséges növényekről,de fotókat is bemutathattak vol na a növényekről!iren néni