szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

12 illatos tény - Aromaterápia kezdőknek

Topor Erika, 2013. máj. 06.


Manapság nagyon nagy divatja lett az aromaterápiának, az illóolajok használatának. Kedvtelésből és gyógyító célból egyaránt újra felfedeztük az aromanövényeket.

12 illatos tény - Aromaterápia kezdőknek

Mi is az aromaterápia?


Az aromaterápia a gyógynövényekből kivont illóolajok segítségével fejti ki jótékony hatását. Mivel egyetlen cseppnyi olajhoz is rengeteg növényre van szükség, így az illóolajoknak sokkal erőteljesebb a hatásuk, mint ugyanazon gyógynövényekből készül egyéb készítményeknek (most a teákra és főzetekből készülő borogatásokra gondolunk elsősorban). Az illóolajok használatának alapvető szabályait mindig be kell tartani.


Az illóolajokat kismamák nem használhatják, kizárólag orvosi engedélyre és előírásra, de így is csak külsőleg alkalmazhatók.


Az illóolajok vízben nem oldódnak, így fürdők és borogatások esetében hordozóanyagot kell használni, mely lehet só, méz vagy tej, tejszín is.


Az illóolajok bonyolult kémiai vegyületek, melyek sokszor irritálhatják a bőrt, és más allergiás reakciót is kiválthatnak, így töményen ne alkalmazzuk őket, hanem keverjük bázisolajokhoz, mint például a mandula, búzacsíra vagy szezámolaj.


Az aromaterápiás szerek befolyásolhatják a homeopátiás kezelés eredményességét, így alkalmazásuk között legalább fél órának el kell telnie. Nagy hígítású (C200 vagy nagyobb) homeopátiás kezelés esetén pedig az aromaterápiás készítményeket kerülni kell.


Kismamáknak és babáknak kizárólag kiváló minőségű, 100%-os tisztaságú, természetes, adalékanyagmentes illóolajat szabad használni. Bár ez gyakorlatilag igaznak kellene lennie a többi felhasználó esetében is, mert az aromaterápia lényege, pont a természetes és tiszta gyógymód, de manapság egyre több hamisított aromatikumot lehet kapni, így nehéz megállapítani, melyek használhatók babáknál, kisgyermekeknél.


Ne felejtsük el, hogy a párologtatáshoz általában silányabb minőségű illóolajakat is lehet kapni, és ez nem keverendő össze a bőrrel érintkezésbe kerülő illóolajokkal.
 

A gyermekek orra sokkal érzékenyebb a felnőttekénél, így gyermekek közelében sokkal kevesebb olajat használjunk.


A várandósság első 3 hónapjában kerüljük az illóolajok használatát, mert kedvezőtlenül befolyásolhatják az ekkor amúgy is felborult hormonrendszert.


Az illóolajok adagolása nagy körültekintést igényel. A szoptatós anyukák adagja 1 teáskanál alapolajba 1 csepp illóolaj lehet, újszülötteknél (0-6 hetes korig) masszírozáshoz 100 ml alapolajba 1 csepp olajat keverhetünk csak, betegség esetén babáknál 1 evőkanál alapolajba 1 csepp illóolaj használható. 3 hónapos kortól egy teáskanál alapolajba 1 csepp illóolaj arányt alkalmazhatunk.


Az aromaterápia ezen alkalmazásmódjairól legbővebben a francia szakirodalomban lehet utánanézni, így franciául tudók előnyben vannak.


Kisgyerekeknek az alábbi illóolajok alkalmazása tilos: boróka, kámfor, rozmaring, fahéj, kakukkfű, szegfűszeg.
 

Kapcsolódó cikk:

Vigyázat, elaltat! – A komló
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia