szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

12 tésztás tipp a könnyebb sütiért

Sulyok Józsefné, 2013. okt. 01.


Tudja, hogy miit kell forró, mit pedig langyos sütőbe tenni? Mitől lesz szép fényes a tészta? Így nem púposodik a tészta közepe. Tuti tippek, amiért a család hálás lesz.

12 tésztás tipp a könnyebb sütiért
  1. Egy légmentesen lezárt műanyag tálba állítsunk össze kelt tésztát. Közepesen lágyra dagasztjuk, majd zárjuk le fedővel és egy meleg-vizes (nem forró) tálba helyezzük. Az élesztő megkeleszti a tésztát annyira, hogy felnyomja a fedőt. Ha kétszer ismételten visszatesszük a fedőt, a tészta kész, és könnyű, mint a hab.
  2. Kelt tésztát finomlisztből készítsünk, s enyhén fűtött sütőben süssünk.
  3. Az élesztő mindig friss legyen, és enyhén cukrozott tejben futtassuk fel. Legalkalmasabb erre egy bögre. A lisztet csak néhány perccel később adjuk hozzá, s lefedve megvárjuk, míg a kovászunk a bögre karimájáig ér.
  4. A kalács, a torta tésztáját finomlisztből keverjük. Az omlós tészta, melyet több vajjal és tojással készítünk, könnyű lesz, ha a liszt egy része rizs vagy burgonyaliszt.
  5. Minden tésztába, az édesekbe is, összeállításkor tegyünk egy csipet sót.
  6. A vajas tésztát forró sütőbe tegyük. A piskótát, linzert enyhén fűtött sütőbe.
  7. A piskótalapot, ha jól kicsavart, vizes kendőre borítjuk, rövid idő múlva könnyen felcsavarhatjuk roládnak.
  8. A készen vett tortalapot laponként cukros tejjel locsoljuk meg és csak másnap kenjük rá a krémet.
  9. Sütemények tetejét megkenhetjük pirított cukor felfőzött, majd kihűlt oldatával. Szép fényt kap tőle a tészta. Ezt az oldatot előre elkészíthetjük, kis üvegben, jól lecsavart tetővel sokáig tárolhatjuk.
  10. A tortamáz jobban tapad a tésztához, ha a tortát előbb enyhén belisztezzük.
  11. A piskótában, gyümölcskenyérben stb. az együtt sütött cseresznye, meggy, mazsola, csokoládé nem száll le a sütemény aljára, ha a gyümölcsöt előbb lisztbe forgatjuk.
  12. Egyenletesen kel meg a torta, ha a formát csak alul vajazzuk ki és az oldalát nem kenjük be. Így nem púposodik fel a közepe.

Kapcsolódó cikk:

Pozsonyi kifli újragondolva

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia