szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

segítség az új fűhöz

Foki Károly     4 400 napja     7785 megtekintés
Üdvözlöm!
Május elején vetettem a fűvet.2 féle fűmag lett összekeverve.Az a gondom,hogy nagyobb felületen szép zöld "igazi fű van"és nagyon jó nől,de a kertem közepén kb 20 m2-en kicsi aprószálas sárgás-zöldes a fű és nem nagyon akar nölni.Locsolva van hajnalban és késő este.Első évben szabad péti sót szorni rá??Mi a legjobb megoldás???

Köszönöm mihamarabbi segítségüket.

Üdvözlöm!
Május elején vetettem a fűvet.2 féle fűmag lett összekeverve.Az a gondom,hogy nagyobb felületen szép zöld "igazi fű van"és nagyon jó nől,de a kertem közepén kb 20 m2-en kicsi aprószálas sárgás-zöldes a fű és nem nagyon akar nölni.Locsolva van hajnalban és késő este.Első évben szabad péti sót szorni rá??Mi a legjobb megoldás???

Köszönöm mihamarabbi segítségüket.

0
0
szavazat


8 HozzászólásGuest
2010. szept. 01. (3 602 napja)

Szép napot Mindenkinek!
 
Véletlenül akadtam rá erre a témára, de egy dologhoz hozzászólnék igy utólag.
A vakond hazánkban védett állat, így írtani semmilyen módon nem szabad!
Sőt ezzel csak a talajlakó kártevőknek (pajorok, drótférgek) kedvezünk, amelyek később a fű és kerti növényeket gyökerét fogják fogyasztani (sokkal nagyobb kárt okozva).
Odafigyelő szakmérnök a Polytanolt, vagy más hasonló rágcsálóirtót sosem engedne ilyen célra használni (elvégre nem erre esküdtünk).
 
Ha már a veszszeres megoldásnál tartunk:
Telepítés előtt alapos rovarölő szeres talajfertőtlenítéssel gyéríthető a vakond éléskamrája, így táplálék hiányában más területre vándorol (sajnos ez csak a szomszéd kertje lesz) és egyideig nyugtunk lesz. A készítmény szaga szintén riasztó hatással van. Ha messzebre akarjuk űzni, akkor a szomszédokkal érdemes összehangolt fertőtlenítésbe kezdeni (gyep telepítésnél, veteményes és virágos kertekben).
Telepített fű esetében ez már nehezen oldható meg, mivel korlátozott az ilyen célra hatékonyan felhasználható szer.
Itt viszont gyéríthetjük a tavasszal megjelenő cserebogarakat, mivel ezek nőstényei zöld növényzettel borított talajba petéznek (pl. a mi gyepünk). Az évekig fejlődő pajor pedig kedvelt csemegéje lesz a vakondnak.
A felnőtt cserebogarak megjelenése esetén (április-június közötti időszak a legfontosabb a fajtól függően - áprilisi, májusi, ritkábban a júniusi cserebogár) gyümölcs- és lombos díszfáinkat érdemes rovarölőszerel kezelni, így csökken a rágással okozott kár és kevesebb nőstény fog petét rakni a kertünkben.
Nem olcsó, de eléggé hatékonynak tűnő megoldás az ultrahangos vakondriasztó.
 
Ha van türelmünk, akkor élve fogjuk meg (leírt bio módszer) és telepítsük át lakott részektől messzebb eső területre. Mi megszabadulunk tőle, ő pedig élhet szabadon.
 
Kiss László
 
Varga László
2009. máj. 18. (4 072 napja)

Szép napot Mindenkinek!

Csatlakoznék Zajácz István véleményéhez, a fű nem csak a nitrogént, hanam a mikroelemeket is nagyon igényli (természetesen a foszfort és a káliumot is!). Mindenképpen a komplex műtrágyák használatát javaslom. (pl.: http://www.szepzold.hu/webaruhaz">Voldünger Golf)

A fű kelése után nem túl jó a gyakori öntözés, mert a gyökérzet csak a felszín közelében marad, és egy nagyobb melegben kiéghet! Lassan hozzá kell szokatni a füvet a ritkább és nagyobb dózisú öntözéshez. A kisárgult területen vagy vízprobléma, vagy talajhiba lehet a leírtak alapján, mindenesetre a gyökér erősítése, a gyökértömeg növelése hozhat eredményt.

Javasolnám a Yeald Plus kijuttatását, 100 m2-re 15-ml dózisban, permetezve, illetve 0,15%-os koncentrációban öntözve. 

Varga László

Nagy Péter
2009. máj. 15. (4 075 napja)
Hol találok olyan szakebert aki segít a Polytanol kirakásában?
Zajácz István
2008. jún. 29. (4 395 napja)

Tisztelt Uram! A vakond ellen van egy "bio"  megoldás. A bio meoldás, hogy a túrásokat betapossák és beöntözök azokat, sőt ha lehet még a járatokat is, így a vakond előbb utóbb, újabb kijáratot ás. Ekkor lehet kifordítani egy ásóval. Ha szerencsés az ember, akkor újra ás 1-2 órán belül, de lehet hogy csak több óra múlva.

A fűre én a http://www.szepzold.hu/phosfik_lombtragya_es_vitalizalo_1_liter">Phosfik növénykondícionáló lombtrágyát javasolnám, mivel ez nem csak műtrágya de erősíti a növény immun rendszerét is. Plusz folyékony így gyorsabb hatású. A mikorelemeket pedig a lehatékonyabb kelát formában tartalmazza. Javasolt dózis 1 dl egy permetezőbe.

Remélem tudtam segíteni.

Foki Károly
2008. jún. 28. (4 396 napja)
Tisztelt Zajácz Úr!
Talajfeltöltés elött az egész kert le lett gyomirtozva, utána felszántattam, ki lett szedve belőle az összes régi fűcsomó amit felforgatott az eke, utána össze rotáltam az egész kertet. Ezután következett a talajfeltöltés átlagosan 5-10 cm-ig.Újboli rotálás következett.Ezek után el lett gereblyézve az egész felület, le lett hengerezve, újbol felgereblyéztük a tetejét, elszortuk a fűmagot, ismét hengerezés és utána következett a permetező öntözés és most nagyon dühit hogy a nagy része gyönyörű de a közepén csunyálkodik ez a világosabb zöldes sárgás fű. Ahol szép a fűvem ott nő mint a "gomba"de a másik részen lassan cseperedik. 
1 kérdés: néha kitúr nekem a földi kutya vagy a vakond és bosszant hogy elrontja a munkám. Jó megoldás ellenük??
A fűvel Ön mit tenne? Ha van név szerinti műtrágya  kérem írja meg  és ha van rá lehetőség azt is , hogy pontosan hogy alkalmazzam.

Köszönöm segítségét!

Zajácz István
2008. jún. 27. (4 397 napja)

Tisztelt Uram,

Amennyiben a talaj felső része előtte ki lett cserélve egységesen és a fűmag is egyforma volt a teljes felületen úgy más miatt lett sárgás és kisebb az a rész.

Volt-e bármilyen tevékenység, mely más volt azon a területen pl. műtrágya szórás, öntözés vagy gyomírtás?

A sárgulás és kisebb növekedés lehet mikroelem hiány miatt is. Javasolt olyan műtrágya alkalmazása, melyben vannak mikroelemek, de legalább vas és magnézium a makroelemek mellett.

Foki Károly
2008. jún. 26. (4 398 napja)
Elöször is köszönöm a választ. Az egész területre egységesen vegyesen lett szorva a fűmag. Az egész kert fel lett töltve földel, igaz volt benne apró kavics, de amennyire lehetett ki lett belőle szedve. Ezen a helyen sem volt több mint máshol.
Várom véleményét.
Köszönöm

Zajácz István
2008. jún. 26. (4 399 napja)
A sárgás aprószálas részen másfajta fű lett vetve? Mert ha igen, akkor ez lehet a megoldás. Egyébként lehetséges, hogy azon a 20 m2 részen más a talaj pl. mélyebb fekvésű, magasabb, köves vagy előtte ott volt törmelési hulladék. Ezekre kellene választ kapni. Csak nitrogént kiszórni a fűre azért veszélyes, mert az ha nagyobb mennyiségben jut a fűre, akkor azt kiégetheti. Mindenesetre csíkok formájában látszani fog, hogy hol lett kiszórva. Az is igaz, hogy a pétisó jobb megoldás, mint az ammónium nitrát. A legjobb persze a többhatóanyagú mikroelemes http://www.szepzold.hu/pazsitra">fűműtrágya.


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.