szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

13 ötlet az örömkertészeknek

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 18.


A kreatív kialakítás révén izgalmassá tehetjük a kertet és sok régi tárgyat új formájában hasznosíthatjuk.

13 ötlet az örömkertészeknek
 1. A kiszolgált bádog öntözőkanna egykettőre átalakítható szökőkúttá. A működtetéshez szükség van egy elektromos szivattyúra, amit a tóba helyezünk. A vizet a kanna aljára fúrt lyukon keresztül, a szivattyútömlő segítségével felvezetjük az öntözőcső végéig. A vízsugár be és kikapcsolását távirányítással is megoldhatjuk. Télen a szivattyút fagymentes helyen tároljuk.
 2. Az régi kerti szerszámokat (ásó, kapa, stb.) kapudekorációként hasznosíthatjuk. Egy időjárásálló lakkréteggel megelőzhető a további kopás. A kisebb szerszámokat (régi metszőollók, sarlók, stb.) szép fali-dísz lehet egy gardrób akasztókon elhelyezve.
 3. Kicsi ösvény, amely házilag kiöntött mozaikmintás betonlapokból készült, megkönnyíti a gyomlálást az ágyás hátsó részében. Emellett a tarka csempedarabok egész évben színt visznek a kertbe. A járólap vastagsága kb. 4 cm kel legyen, különben hamar eltörik. Aki szereti a friss fűszernövény illatot, úgy építheti meg az ösvényt, hogy burkolóelemek közé beiktat a taposást jól bíró római kamilla, vagy köményillatú kakukkfű szőnyeget.
 4. Az üvegpalackok aljából szép ágyásszegélyt lehet készíteni. Üvegvágóval körbekarcoljuk, majd finom ütögetésekkel leválasztjuk a palack alját, és csiszolóval lesimítjuk a törési felületet.
 5. A rendkívül igénytelen kövirózsa még függőleges helyzetben is szépen fejlődik. A beültetett képkeretet napos falfelületre akasszuk. Kézi permetrózsával rendszeresen öntözzük meg a kövirózsát, mert az eső csak bizonyos széljárás esetén éri a növényeket.
 6. A tűzifa akár a kandallóhoz, akár tűzkosárhoz kell, helyet igényel. A nagy készletet egyszerű raktározás helyet akár a kertkialakításba is bevonhatjuk. A fedett rondella védve van az esőtől, látványos is, sőt némi pihenőt is tarthatunk itt, egy-két ülőalkalmatosság elhelyezése révén.       
 7. Ha a teknő kilyukadt, a talicska rozsdásodott, minősítsük át, tegyük ismét hasznossá. Készíthetünk tulipánágyásokat, vagy bármilyen más növényeket ültethetünk bele.
 8. Ha meguntuk a bútorokon lévő porcelán fogantyúkat, lecseréljük, a régit is hasznosíthatjuk a kertben. Egyszerűen csavarjuk rá a bambuszágakra, de számoljunk vele, hogy nem lesz olyan hosszú életű a szabadban, mint a lakásban.
 9. A balkonon használatos virágampolna mellett más lehetőség van arra, hogy a virágokat felsegítsük a magasba. Ilyen például a fára felakasztott beültetett drótkosár. Béleljük ki gyom elleni agrotextillel, ami megakadályozza, hogy a föld kihulljon. A kosár megtartásához erős ágra és kötélre van szükség.
 10. Egy másik megoldás, hogy a cserepeket fa rudakra erősítjük, amit erősen a földbe rögzítettünk, erre kötözgetjük a virággal beültetett cserepeket.
 11. Ha a falétrát lecseréljük alumíniumra, az még nem ok arra, hogy ki is kell dobni. Például a hegyi iszalag vagy bármilyen kúszónövény szívesen fogadja kapaszkodóként, hogy eljusson rajta egy magas fára, amit a növény tavasszal, a virágaival, zöld lombjaival hálál meg. Ha egyszerre több falétra is feleslegessé válik, építhetünk belőlük lugast vagy pergolát. Arra figyeljünk, hogy a létra ne legyen korhadt, mert a kúszó növény súlya alatt összeszakadhat az egész.
 12. Régebben a raklapokat nagyobb mennyiségű áru felhalmozására és szállítására használták. Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk vele a dizájnbútorok területén is. Készíthetünk belőle ülőkéket, asztalt, stb. A puhafából készült raklapokat kültéri használat esetén le kell kezelni favédő szerrel.
 13. Ha nincs olyan hely a ház körül, ahová el lehet rejteni szem elől a szemetes kukákat, akkor öntapadós matricákkal tehetjük mutatósabbá azokat. A műanyag kukákra ragaszthatunk bármilyen színes virágot, vagy pedig az egész kukát beboríthatjuk borostyánnal, levendulával, stb.

Kapcsolódó cikk: Ebbe ültessük a növényeinket
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia