szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

nem terem a szőlő

Zajácz István     4 290 napja     4211 megtekintés
Tisztelt Tanácsadó!   Szeretném tanácsát és véleményét kérni az alábbi problémámhoz. Van egy kiskertem a Pilisi hegyekben.  A kertemben minden növényt saját kezűleg telepítettem. Így történt ez a csemege szőlőimmel is. Mintegy tízenöt évig rendben termett kb. négy éve azonban csak elvétve terem egy-egy tő. A telken 57 tő csemege szőlő van, de csak kb. tíz-tízenkét tő hoz némi termést de az sem túl nagy mennyiség. A többi nagyon szép vesszőket hoz a levélzet is szép, csak virág és termés nem jön rajta. Kérem tájékoztasson mi lehet a baj, mit csinálhatok rosszul. már azon gondolkodom, hogy kivágom az összes tövet, mivel munka az rengeteg van az ápolásukkal, de sajnos termés az nincs. Véleményem szerint mindent ugyan úgy csinálok mint annak idején, amikor rengeteg termést sikerült a tövekről szüretelni.   Várom szíves válaszát, mit csinálhatok rosszul, vagy tényel ki kell vágni az összes tövet, mert ezek már nem fognak teremni.   Tisztelettel: Sz. István amatőr kertészTisztelt Tanácsadó!   Szeretném tanácsát és véleményét kérni az alábbi problémámhoz. Van egy kiskertem a Pilisi hegyekben.  A kertemben minden növényt saját kezűleg telepítettem. Így történt ez a csemege szőlőimmel is. Mintegy tízenöt évig rendben termett kb. négy éve azonban csak elvétve terem egy-egy tő. A telken 57 tő csemege szőlő van, de csak kb. tíz-tízenkét tő hoz némi termést de az sem túl nagy mennyiség. A többi nagyon szép vesszőket hoz a levélzet is szép, csak virág és termés nem jön rajta. Kérem tájékoztasson mi lehet a baj, mit csinálhatok rosszul. már azon gondolkodom, hogy kivágom az összes tövet, mivel munka az rengeteg van az ápolásukkal, de sajnos termés az nincs. Véleményem szerint mindent ugyan úgy csinálok mint annak idején, amikor rengeteg termést sikerült a tövekről szüretelni.   Várom szíves válaszát, mit csinálhatok rosszul, vagy tényel ki kell vágni az összes tövet, mert ezek már nem fognak teremni.   Tisztelettel: Sz. István amatőr kertész
0
0
szavazat


4 HozzászólásZajácz István
2008. okt. 24. (4 272 napja)
Kedves István! Virágzás környékén mindenképpen bór tartalmú lombtrágyát kell kijuttatni, mert az elősegíti a virágzást és megtermékenyülést. A későbbi időszakban is javasolt odafigyelni a tápelemekre, mert visszavethetik a termést. Javasolt egyébként olyan http://www.szepzold.hu/tapanyagutanpotlas">lombtrágyát alkalmazni, melyekben többféle tápelem van. A szőlő szempontjából a kálium, kalcium, vas, bór magnézium különösen fontosak. Ha a talaj homokos szerkezetű, akkor annak tápanyagszolgáltató képessége gyenge.
Guest
2008. okt. 06. (4 290 napja)

Tisztelt Sz. István!

 

Mint írja érzése szerint minden munkát úgy végez mint korábban. Kérdezem, a környezeti viszonyok is változatlanok maradtak? Gondolok fény-árnyék viszonyokra, talajvízszint magasság.....Tápanyag utánpótlás történt-e a területen, ha igen mikor mivel? Talajvizsgálat volt –e ?    Milyen művelési rendszerben vannak a tövek, tőke, lugas ...... A metszési módban történt-e változtatás? Tövenként, vesszőnként hány rügyet hagy meg metszéskor? Írta a vesszők és a levelek szépek azokon a töveken is, amelyek nem vagy csak keveset teremnek, a vesszők és a levelek kora tavasztól szépen fejlődnek vagy csak később indulnak fejlődésnek? A kivágással azért még nem kell kapkodni, írja, hogy a telepítés idestova húsz éves. Az viszont elgondolkodtató, hogy  kilehetne használni az azóta nemesített korszerűbb fajták adta lehetőségeket. A fajták lecserélését nem egyszerre javasolnám inkább három- négy év alatt. Így pénzügyileg sem jelentene akkora terhet és a gyümölcs ellátás is folyamatos maradna.

Üdvözlettel: Térmeg János  

Guest
2008. okt. 06. (4 290 napja)
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan reagált a kérésemre. Elmondom, hogy semmilyen lombtrágyát nem juttattam ki virászás előtt. Kérem erre vonatkozóan tájékoztasson, hogy milyen lombtrágyát és mikor kell kijuttatni.
Üdvözlettel,
Sz. István
Zajácz István
2008. okt. 05. (4 291 napja)

Tisztelt Sz. István,

Előzetes kérdésem, hogy volt-e virágzás előtt kijuttatva bór tartalmú lombtrágya? Hiszen ez a virágzáshoz elengedhetetlen.

Üdvözlettel,

Zajácz IstvánKérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.