szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rohad vagy kiszárad a gyepem?

Dózsa Péter     3 275 napja     2075 megtekintés
Kedves Gyepmester! Egy lakóparkban lakom, ahol próbálom a környezetemet megzöldíteni! A hozzám tartozó zöld terület kb 12 nm és ezt április végén gyepszőnyeggel borítottuk be. Alatta minimális a fekete föld vastagsága, alatta barnaföld található egyéb építési törmelékkel! Naponta öntöztük! A fű az elején normális ütemben nőt és szép zöld volt! Egy idő után észrevettük, hogy tenyérnyi foltokban elkezd menthetetlenül kisárgulni, mint később rájöttünk ezt a szomszéd macskája okozhatta! Ezeket a foltokat eltávolítottuk és fűmaggal szórtuk be, ami kinőtt és megfelelően be is "bokrosodott"! A füvön most barnás foltok vannak és nem tudom mi lehet az oka? Kiszáradt vagy esetleg kirohadt! Egy alkalommal beszórtuk gyepre való műtrágyával, ami egy kicsit gyorsította a növekedést és sajnos a gyomok elszaporodását is! Remélem a leírt információk és a képek alapján találunk megoldást, hogy újra zöld vegyen körül minket! Előre is köszönömKedves Gyepmester! Egy lakóparkban lakom, ahol próbálom a környezetemet megzöldíteni! A hozzám tartozó zöld terület kb 12 nm és ezt április végén gyepszőnyeggel borítottuk be. Alatta minimális a fekete föld vastagsága, alatta barnaföld található egyéb építési törmelékkel! Naponta öntöztük! A fű az elején normális ütemben nőt és szép zöld volt! Egy idő után észrevettük, hogy tenyérnyi foltokban elkezd menthetetlenül kisárgulni, mint később rájöttünk ezt a szomszéd macskája okozhatta! Ezeket a foltokat eltávolítottuk és fűmaggal szórtuk be, ami kinőtt és megfelelően be is "bokrosodott"! A füvön most barnás foltok vannak és nem tudom mi lehet az oka? Kiszáradt vagy esetleg kirohadt! Egy alkalommal beszórtuk gyepre való műtrágyával, ami egy kicsit gyorsította a növekedést és sajnos a gyomok elszaporodását is! Remélem a leírt információk és a képek alapján találunk megoldást, hogy újra zöld vegyen körül minket! Előre is köszönöm
0
0
szavazat
Rohad vagy kiszárad a gyepem? Rohad vagy kiszárad a gyepem? Rohad vagy kiszárad a gyepem?


1 HozzászólásVarga L
2011. júl. 22. (3 273 napja)
Üdv!
Már többször szóba került ez a probléma, a mindennapos öntözés több szempontból sem igazán szerencsés a fűnek! A gyökérzet a folyamatos vízellátás miatt nem hatol a mélyebb rétegekbe (ellustul), viszont a nagyon meleg, napos időszakokban a sekély gyökérzet nem bír megfelelő mennyiségű vizet felvenni, nem tud eleget párologtatni, és kiéghet. Az állandó nedvesség miatt a gombás, baktériumos betegségek sokkal gyakrabban megtámadják a füvet. Jelen esetben is a pangó víz okozhatta a problémát. A területet meg kellene szellőztetni, az elhalt felületet kigereblyézni, és a későbbiekben ritkábban, nagyobb vízadagokkal öntözni (4-6 naponta 15-25 mm/m2 víz). Ha az elhalás tovább terjed, akkor valószínűleg már beállt a gombafertőzés, (a kép alapján úgy tűnik!) amit gombaölő szerekkel lehet blokkolni. (pl. Proplant+ Cuproxat). A www.kwizda.hu honlapon elég alapos leírást talál a fűápolásról, ajánlom figyelmébe!
Varga László


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.