szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

fűmag vetés

Nagy Péterné     4 158 napja     4761 megtekintés
Tisztelt Tanácsadó! Egy kb. 100m2-es területet szeretnék újra füvesíteni. A meglévő talaj felszinét felszedném, és új termőföldet terítenék el amibe szórnám a fűmagot. Az lenne a kérdésem, hogy milyen termőföldet kellenne vennem és honnan lehetne ilyet beszerezni. köszönettel EditTisztelt Tanácsadó! Egy kb. 100m2-es területet szeretnék újra füvesíteni. A meglévő talaj felszinét felszedném, és új termőföldet terítenék el amibe szórnám a fűmagot. Az lenne a kérdésem, hogy milyen termőföldet kellenne vennem és honnan lehetne ilyet beszerezni. köszönettel Edit
0
0
szavazat


5 HozzászólásSulyok Timea
2009. márc. 21. (4 153 napja)
Egy ajánlott lehetőség: http://www.szepzold.hu/webaruhaz">I seed fűmagkeverék .
Nagy Mihály
2009. márc. 21. (4 153 napja)

Kedves Edit, Kedves Kertbarátok!

Azért írtam, hogy nem feltétlenül fontos 10 cm vastagságban leszedni a régi füvet, mert évekkel ezelőtt ez a pázsit valószínűleg szép volt. Most elképzelhető, hogy gyomos és tarackos a terület.A következőt kell tenni:

Április végére a tarack új leveleket fog hozni. Levélen felszívódó gyomirtószerrel le kell permetezni az egész területet. A gyomirtó néhány napon belül lesárgítja az egész területet, de még ne kezdjük el a lekapálást. Várjunk 3 hetet, ekkorra a gyomirtó a leszívódik a tarack gyökeréig. Ezután jöhet a lekapálás. Ne ásózzunk, mert nagyon fellazítjuk vele a területet, ezért heteket kell várni a tömörödésre. Ha nem egyenletesen tömörödik a talaj, hepehupás lesz a felület.

A lekapálás után összeszedjük a gyepnyesedéket, amit szeméttelepre kell szállítani.Komposztba semmiféleképpen ne tegyük. Eztuán a rotációskapa csoroszlyát úgy állítsuk be, hogy a kések max. 5 cm mélyen vágják fel a talajt. Gereblyézzük át a területet. A gereblyézés folyamán elég sok gyökeret fogunk kiszedni a földből, ennek még jelentősége lesz a fűmagbedolgozáskor. Ha egyenletlen a területünk, lapáttal és gereblyével sima felületet tudunk készíteni.

Amikor végzünk a művelettel, kb. 4-5 cm-rel leszünk az eredeti szint alatt.Évekkel ezelőtt, amikor a füvesítés történt szinte biztos, hogy ez volt a szintünk, ugyanis a fű terepszintje évről évre emelkedik.

Jöhet a fűmagvetés.

Ügyfeleim gyakran kérdezik, milyen keveréket használok. Én a sport vagy pázsit keveréket használom. Azt nem írom le, hogy melyik termelőét, mert reklám lenne. Meg szoktam nézni milyen százalékban vannak az összetevők.  Angolperje, rétiperje, nádképü csenkesz, felemáscsenkesz, cérnatippan. A gyakran használt pázsithoz sport keveréket javaslok vetni. Az 1 kg-os zacskóra az van ráírva, hogy 30 m2-re elegendő. Én inkább 5 dkg-ot vetek egy négyzetméterre, jóval hamarabb sűrüsödik be a pázsit.

Hengereljük át a területet. Ha gödrök keletkeznek egyengessük el újra.

Miután kiszórjuk a magot, lombseprűvel dolgozzuk be. Nagyon fontos, hogy egy felületen csak egyszer húzzuk át a lombseprűt. Erre a célra csak a köracélból  (drót) készült lombseprűt használjunk. Szórjunk ki négyzetméterenként 5 dkg 3x15 NPK műtrágyát, majd hengereljük le hosszába és keresztbe is. Amennyiben van automata öntöző-rendszerünk, napi 4x7 percre állítsuk be az öntözést. A 7 perc csak irányadó, mert lehet 3 perc is, de akár 15 perc is. Ez a talajszerkezettől függ.

A lényeg az, hogy a kikelésig folyamatosan tartsuk nedvesen a területet. Amennyiben hagyományos öntözésünk van, tegyünk le több szórófejet, azért hogy a talpunkkal ne szedjük fel a fűmagot.

Kertbaráti üdvözlettel: Nagy Mihály

Sulyok Timea
2009. márc. 19. (4 155 napja)

Kedves Mihály,

Kérjük ossza meg tanácsait velünk is.

Üdvözlettel,

Sulyok Timea

Nagy Mihály
2009. márc. 18. (4 156 napja)

Kedves Edit!

Nem biztos, hogy 10 cm rétegben kell leszedni a füvet.

Szivesen adok tanácsot.

üdv: Nagy Mihály

Zajácz István
2009. márc. 18. (4 157 napja)

Kedves Edit!

Tíz centi vastag talaj 100 m2 területre az ~ 10 m3. Ez jelentős mennyiség.

Furcsán hangzik, de nálunk legolcsóbban a temetkezési vállakozó árul termőföldet (3 ezer/m3). Virág nagykereket vagy kertészeti centrumokat kellene megkérdezni, hogy ők nagytételben mennyiért szállítanának. De "normál" fuvarozók és tüzépek is foglakoznak termőföld kiszállítással/ értékesítéssel. Több helyen kell utána nézni, mert nagyon változóak az árak.Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.