szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

3 télálló gyümölcs

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 04.


Kis rásegítéssel mind elfogadja hazánk időjárását, de akad köztük tökéletesen télálló is. Gondos teleltetés mellett gyümölcsöt érlelnek. Tartásuk nagy kihívás bátor kertészeknek.

3 télálló gyümölcs

Havasi banán

Kína hegyvidékeiről származik, még 2500 méteres magasságban is megél, ahol a hőmérséklet gyakran mínusz 15 fok alá esik. Gigantikus levele ezüstös-kékes árnyalatúak. Virágzata csüngő, 40-60 centiméteres. A tűző napot kedveli, gyors növekedése miatt sok tápanyagot igényel. Magról keltetett palántákat 2-3 évesen költöztethetjük ki a szabadba, ültető-gödrét savanyúföld, marhatrágya és homok keverékével töltsük fel. Később a tövéhez minden tavasszal borítsunk egy zsák marhatrágyát.

Nyáron öntözzük rendszeresen, ősszel a fagyok előtt a tövet kupacoljuk fel falevéllel vagy szalmával. Takarás nélkül maradt részei télen elfagynak, de tavasszal a kibontott tő újrahajt. Gyors növekedésnek köszönhetően egy hónap alatt újjáéled. Magról szaporítható, de csak 25 fok körül csírázik.

Télálló vadcitrom

Lombhullató, 2-3 méter magasra növő cserje. Akár a mínusz 30 fokot is elviseli, így bátran kiültethető. Tüskés, elágazó ágrendszerű, ezért sövénynövénynek tökéletes. A vadcitrom virágai fehérek, termése 3-4 cm-es, formája és színe a narancsra emlékeztet. Igen savanyú, de csupa vitamin, lekvárnak, limonádénak kitűnő, és fűszerként is használható.

Ha magról vetjük, az első néhány évben tartsuk cserépben és zárt térben 0-5 fok között teleltessük. A kiültetést követő évben tövét takarjuk falevéllel, később ezt el lehet hagyni. Jól metszhető, 6-8 évesen már termőre fordul. Narancs, citrom, mandarin, kumquat alanyának kiváló.

Ananász-eper

A zseniális ízű eperféleséget Pineberry néven forgalmazzák, de mivel árát igencsak megkérik, nálunk ritkán lehet kapni. Viszont érdemes palántákat beszerezni, tartása, tápanyag, talaj és vízigénye ugyanis szinte semmiben sem különbözik a klasszikus eperétől. Érdekessége, hogy zöld terméskezdeményei érés közben nem pirosra, hanem fehérre színeződnek, míg magvai bepirosodnak. Termése kicsit ugyan kisebb, de rendkívül illatos, ananászízű.

Léteznek más fehér színű eperváltozatok, ám ezek magvai nem pirosak, és gyümölcsük is hagyományos eper ízű. Töveit takarjuk szalmával, így elejét vehetjük a rothadásnak a csigarágásnak.

Kapcsolódó cikk: A csipkebogyót adó gyepűrózsa
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia