szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Új tavasz, új tervekkel a kertben 3. rész

Mayerné Borics Erzsébet, 2012. márc. 27.


Előzmény: Új tavasz, új tervekkel a kertben 2. Egy szürke februári napon, könyvesboltban töltöttem a rövid ebédidőmet. Sietősen kerestem a megfelelő irodalmat, a zöldtrágyázás és mulcsozás témakörében. Gyorsan találtam is két könyvet, melyek egy futó átlapozást követően a kosaramban landoltak.

Új tavasz, új tervekkel a kertben 3. rész

Az előző este is hasonlókat látott és olvasott dolgok kitöltötték a gondolataimat. Éppen indultam volna fizetni, amikor az utolsó pillanatban észrevettem egy szép kiadványt. A borítója már felkeltette az érdeklődésemet! A címe pedig végképp!

Regina Engelke: Kertészkedés a Holddal

 

Azonnal bevillant, hogy erről is olvastam valamit. Talán valamelyik bio kertészkedéssel foglalkozó oldalon. Tudom, hogy soha nem leszek igazi bio gazdálkodó, de törekszem a természetes lehetőségek alkalmazására. Emiatt vettem kézbe és végül megvásároltam ezt a könyvet is.

 

Ez nem egy regény, de nem elég egyszer elolvasni. Ebből tanulni érdemes. Még akkor is, ha nem akarunk a Holddal kertészkedni. Azt mindannyian tudjuk, hogy a Föld, az emberi test, a növények, és egyéb más élőlények nagyobb százaléka víz. Azt is tudjuk, hogy a Hold vonzerőt fejt ki bolygónk vizeire, és különböző ritmusokban mozgatja a bennünk és az összes többi élőlényben lévő vizet (pl.: apály-dagály).

 

Ha ismerjük (megismerjük) ennek ismétlődő törvényszerűségeit, akkor annál tudatosabban és harmonikusabb összhangban élhetünk vele. Néhány érdekességet kiemelnék a könyvből, amely alapismeretül szolgál (a teljesség igénye nélkül).

 

A Hold, mint az időmérés ősi alapja:
A szerző ráirányítja a figyelmünket arra, hogy ma is a ciklikusan működő természet részei vagyunk. Több ezer évvel ezelőtt az emberek a kozmosszal tökéletes összhangban, egységben éltek. Példaként az angliai Stonehenge kultikus építményt említi, amely számos kőből áll, és egy hatalmas kozmikus óraként szolgált. Kapcsolódó rövidfilm: Stonehenge, a csodálatos

 

Szó esik a hagyományosan ismert a nap- és holdünnepekről:
 

Február 2. Gyertyaszentelő (Brigid): a fény, az újrakezdés ünnepe.

Május 1. májusünnep (Beltane) az érzékek ünnepe, minden virágzik, zöldell és elbódítja érzékeinket.

Augusztus 2. Aratóünnep ((Lammas)

November 1. Mindenszentek (Samhain), az elengedés, az emlékezés hónapja.

 

A következő részben a holdritmusok alapjaival foglalkozik A holdfázisokkal, melyek a Hold Föld körüli keringésének periódusait jelenti. Egy érdekes szabály: Minél nagyobb a Földről látható holdrész, annál erősebb a hatása az összes földi élőlényre. Teliholdkor a legerősebb, Újholdkor a leggyengébb. A holdfázisok emberre történő hatása eltér ettől.

 

A fel és leszálló Hold.
A népi megfigyeléseken alapuló szabályokban a holdnak e típusú égbolton történő mozgása fontos szerepet töltött be. A lényege, hogy a Nap egy meghatározott pályán kering a Föld körül. A Hold pályája ettől 5 fokos szögben eltér. Ennek következménye, hogy a Hold 14 napig felszálló, 14 napig leszálló ágban van.

 

Általánosan érvényes szabály, hogy a növényi nedvek felszálló Holdnál felfelé emelkednek, leszállónál lefelé a gyökerek felé. További részletes ismertetést ad a Holddal kapcsolatos tudásanyagról, valamint a kertészkedés vele összefüggő elméleti és gyakorlati szabályairól. Tekintettel arra, hogy ez rengeteg, komoly mennyiségű tudnivaló, én néhány fontosabbat említek csak, a kertészkedéssel foglalkozó részből.

 

A négy elemhez, amely ősidők óta az élet kísérője, a tűz, a föld, a levegő és a víz, növénycsoportokat társít. Ezek vetési, ültetési, gondozási. betakarítási munkálatait a különböző holdfázisokhoz, holdmozgásokhoz és állatövi jegyekhez igazítja, melyekre most részletesen nem térek ki.


Erre kitűnően használható a holdnaptár, ami havonta jelzi, melyek azok a napok melyeken (az egészséges és szép termés elérésének érdekében) érdemes vetni, ültetni, kertet gondozni.
A betakarításhoz viszont a könyv ad jó instrukciókat.

 

Tehát a négy fő elem: Termés (tűz), Levél (víz), Gyökér (föld) Virág (levegő)

Termésnövények: minden termést hozó növény, és gabonaféle, legyen az mag, vagy gyümölcs. Pl.: alma, sütőtök, padlizsán, paprika. Tehát föld feletti termés.A termésnövények erőt adnak az embernek. A hüvelyesek, a gabonák, az olajos magvak fehérjével és szénhidráttal, a gyümölcsök vitaminnal látnak el.

 

Levélnövények: minden olyan növény, amelynek a termése a levélrészben van(magas víztartalmúak) Érdekes, hogy a petrezselyem is ide tartozik, a bazsalikom, az illóolaj nélküli fűszernövények, káposztafélék, karfiol, saláták, mángold, póré, és fű. A sok saláta az emésztést teszi könnyebbé, és a gyomor elsavasodása ellen hat, erősíti az immunrendszert, stabilizálja az idegrendszert. A karalábé a víz kiválasztásában segít, a káposzta a sejtnövekedést serkenti, a beleket aktiválja. A leveles gyógynövények is egészségünket szolgálják.

 

Gyökérnövények: minden olyan növény, amelynek terménye gyökértájon, vagy föld alatt van. Gumós és hagymás növények Pl.: burgonya, fokhagyma, sárgarépa, zeller, cékla
A gyökérnövények támogatják szerveinket. A zeller vese és hólyag problémák esetén segít, a cékla a csontoknak jó, a vöröshagyma a nyálkahártyát gyógyítja.
Ezeket a növényeket a fejlődésükben kovasavval támogathatjuk, melyhez mezei zsurlóból készült főzetettel kell permetezni.

 

Virágnövények: Magas illóolaj tartalmú gyógynövények, hagymás és gumós virágok, virágos gyógynövények, virágos bokrok, és különc módon a brokkoli. A fűszernövények közül pl. a kapor.
Az illóolajok növelik koncentrációnkat, vagy éppen ellazítanak, a gyógynövények erősítenek és tisztítanak, a virágok szépsége a lelkünket támogatja. A négy főcsoport, valamint az ültetni szánt növények megfelelő csoportba történő besorolásának ismerete segít a továbbiak elsajátításában és alkalmazhatóságában.


Folytatása: Kertészkedés a Holdritmus szerint - Sok-sok képpel!

 

Kapcsolódó cikk:

Fűszerek nagyító alatt

Csíráztatás otthon

 


 

 
 

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!