szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ékesség Húsvét után – pünkösdi rózsa

Topor Erika, 2012. ápr. 30.


A pünkösdi rózsa (Paeonia sp.) a tavasz utó – nyár elő egyik legszebb virágzó évelője. A májusi kertek királynőinek tartják, csodálatos színvilágával és parfümös-rózsás fejillatával, édeskés aljegyekkel kiérdemelte ezt a nemes címet.

Ékesség Húsvét után – pünkösdi rózsa

Hatalmas virágai, akár a habok – nem túl hosszú életűek. Öntözéskor kinyílt virágaira vigyázzunk, mert a szirmok könnyen lehullnak. Rózsaszín, mályva vagy piros virágokkal pompázik. Évelő kerti dísznövény, a bazsarózsák családjába tartozik. Nevével ellentétben nem a rózsákhoz tartozik. Közel 80 cm magasra nő, „bokros” habitusú.
Májustól július elejéig folyamatosan nyílik, és egy tövön akár 20-30 virág is nyílhat összesen a virágzási idő alatt.


Talajra nem igazán igényes, de az üde, tápanyagban gazdag közeget jobban kedveli. Ültetéskor a szerves trágyát meghálálja. Tavasszal a szerves trágya könnyen kiégeti, ezért ilyenkor ne adjunk neki. Augusztusban ültessük, mert így a tél beköszönte előtt begyökeresedik, megerősödik, így a fagyokat is jobban bírja. Aki lekéste az őszi ültetést, annak tavasszal is alkalma lehet pünkösdi rózsát ültetni, mivel a kertészetek kínálatában bátran válogathatunk. A cserepes peónia kb. a 3. évtől virágzik, ezért ne lepődjünk meg, ha a frissen vásárolt évelőnk nem akar virágozni. A cseréphez tartozó táblácskával jelöljük meg az ültetés helyét, hogy ne feledkezzünk meg róla. 
 

Tavasszal vágjuk vissza. Ha egy, két rügyet kivágunk, akkor nagyobb virágokat kapunk. Amennyiben a három éves növény nem akar virágozni, akkor bontsuk ki, mert lehet túl mélyre ültettük. Amennyiben nem az ültetés mélységével van a gond, lehet, hogy túl zsúfoltan ültettük, verseng a tápanyagokért társaival, vagy túl sok nitrogént kap, vagy kevés a napfény neki. Mivel nagytermetű évelőről beszélünk, ezért már az ültetéskor hagyjunk elég teret neki és így sok káros lehetőség máris „eltűnik”!


Szaporítás: Gyöktörzses növény. A gyöktörzs feldarabolásával, a darabok elültetésével szaporítható. A legideálisabb időszak erre az augusztustól szeptemberig terjedő időszak. Ültetési mélység maximum 12 cm, minimum 8-10 cm.

Elnevezés: A nemzetség a görög istenek orvosáról, Paiéónról kapta tudományos nevét (paeonia). A gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák már e lágyszárúak magvait, szirmait, gyökerét. A magokat ételekhez használják fűszernek, hiedelem szerint elűzi a rossz álmokat. A virágot Japánban főzelék formájában eszik, hisz’ a növény a sárkányok eledele. A gyökér fájdalomcsillapító, nyugtató, keringési zavarokat helyreállító, görcsoldó és epilepsziát gyógyító hatása miatt közkedvelt. (Gyógyítási és étkezési célra csak akkor használjuk, ha kikértük szakember véleményét!)

 

Kapcsolódó cikk:

A pünkösd eredete

Falusi udvarok virágdísze
Elfeledett virágok: mályvarózsa 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:39

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 10:30

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia