szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

4 + 1 tipp a szép szobanövényekért

Topor Erika, 2013. febr. 13.


Nemcsak télen, de nyáron is nehéz a szobanövények élete. Ahhoz, hogy megfelelően fejlődjenek, néha nekik sem árt egy kis kényeztetés.

4 + 1 tipp a szép szobanövényekért

1. tipp: Fürödjünk!


A szobai levegő szálló pora megtelepszik a növények leveleink. Ahogy mi sem tudunk lélegezni szennyezett levegőjű szobában (gondoljunk csak a fülledt tömött buszokra), a növények is nehezen lélegeznek, ha a leveleken vastag por ül.


A szobanövényeket gyűjtsük a fürdőkádba és kéz-meleg vízzel, zuhannyal mossuk le őket óvatosan. Gyakorlatilag minden szobanövény megfürdethető, egy-két kivétellel.
Kivételt képeznek a kaktuszok, a szőrös levélfelületűek (pl. afrikai ibolya), és a nagyon törékeny hajtásrendszerű kényes növények. Ezen növényeket nem, vagy csak nagyon óvatosan szoktuk fürdetni. A szőrös levelűeket is inkább csak nyáron, mert ekkor hamarabb megszáradnak.

 

2. tipp: Megfelelő tápanyag elengedhetetlen


A kis cserépben lakó barátainknak is szüksége van tápanyagokra, melyek hamar kifogynak a cserepekben levő kevés talajból. Ennek megoldására sokan csak a tápoldatozást választják, de ez azért helytelen, mert a tápoldatokban találhatók sók (cserépmérettől függően) akár egy év alatt is tönkre tehetik a talaj szerkezetét. Ez abban az esetben bír nagy jelentőséggel, amikor olyan szobanövényt választunk, mely kényes a föld milyenségére.


Célszerű évente-kétévente átültetni a szobanövényeket! Ezzel megakadályozzuk a gyökerek elsorvadását, és segítjük a tápanyagfelvételt.

 

3. tipp: Napsütés télen is


A fénykedvelő szobanövényeket az ablakhoz közel tegyük, de ne érje közvetlenül a szellőztetéskor a beérkező hideg levegő sem, és a radiátorból ráadó forró levegő sem.

 

4. tipp: Páraszükséglet


Az orchideák, aszparáguszok páraigényét télen nehezebb kielégíteni, mert fűtött lakásban alapesetben alacsonyabb a páramennyiség, mint a nyári időszakban, amikor az ablakokat többször nyitjuk ki és nem megy a fűtés, hanem a természetes, friss levegő adja a meleget is. A cserepek alá télen érdemes kavicságyat készíteni egy nagyobb alátétben. A kavicsok közé vizet öntve a közvetlenül azt a növényt tudjuk párásítani, amely igényli.

 

+1 tipp: Szeretetet kérek!


Minden növény igényli a szerető gondoskodást. A túlgondoskodás persze hátrányos szokott lenni, de lehetőség szerint próbáljuk meg kielégíteni növényeink igényét! A szoba adottságai (fényviszony, páratartalom, légtér) nagyon fontos szempontok,e zért olyan növényeket válasszunk a lakásba, mely biztosan jól fogja érezni magát nálunk. Ha nem vagyunk egy nagy kertészek, akkor válasszunk „igénytelenebbeket”, mert ők elviselik azt is, ha netán – bár iylen úgysem fordul elő  - elfelejtjük megöntözni. Ilyen például a Zamioculcas. Mindent szinte kibír és még a nemtörődést is meghálálja.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia