szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

4 ritka, érzékeny növény

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 11.


A hobbikertészek sokszor meglátnak egy-egy különleges virágot, és magukhoz ölelik, anélkül, hogy tudnák, micsoda terhet is vesznek a nyakukba. Dédelgetik, gondozzák a szerzemény, azonban mégis kénytelenek végignézni, ahogy a gyönyörű növény, ami mellesleg nem éppen olcsó, szép lassan tönkremegy. Lássunk hát 4 növényritkaságot, tartásuk nehézségeivel együtt.

4 ritka, érzékeny növény

Denevérvirág

 

Egy csodálatos növényritkaság, melynek tartása egyáltalán nem egyszerű feladat. Ez a fenséges virág Ázsiából származik, így erősen párakedvelő. Csak azok próbálkozzanak a tartásával, akik képesek biztosítani számára a megfelelő meleget. Ha ugyanis a hőfok 15 °C alá esik, a növény viszonylag gyorsan elpusztulhat. A denevérvirág árnyékkedvelő, és a laza, savas talajt igényel. A legtöbb esetben magról tudjuk nevelni. Ekkor a megszerzett darabokat áztassuk egy napra melegvízbe, majd ültessük általános virágföldbe, és tegyük világos, de ne napos helyre. Fontos hogy melegben tartsuk, és magas páratartalmat biztosítsunk neki.

 

Ezt elérhetjük, ha egy átlátszó, szellőztethető burával letakarjuk, és mellé teszünk sok, vízben álló agyaggolyót. A csírázás 8-12 hétig tart. A meleg olyannyira fontos a növény szempontjából, hogy átültetésnél, valamint locsolásnál is figyelni kell, hogy a föld, illetve a víz 20 °C körül legyen, ellenkező esetben a virág elpusztul. Rendszeresen permetezni kell a leveleket és nedvesen tartani a földet. Erre a legmegfelelőbb az esővíz, elkeverve egy kevés meleg csapvízzel. Gyönyörű, sötétlila virágait azután hozza, hogy minimum három levele teljesen kifejlődött. Ehhez körülbelül 3-4 hónapra van szüksége.

 

Cikász

 

Ez a pálmákra erősen hasonlító, kétlaki növény napjainkban még igen ritkán látható szobanövényként. Ez persze érthető, ha minden részletet megismerünk a tartásával kapcsolatban. Virágot nem hoz, megtermékenyített termőlevele 3-6 mogyorónyi magot nevel. Szépségét annak köszönheti, hogy pálmalevélre hasonlítanak merev és meglepően fényes levelei. Fényimádó növényről van szó, ami kedveli a magas páratartalmat és a bőséges öntözést.

 

Ahhoz, hogy szépen növekedjen, nyaranta rendszeresen locsoljuk, és vízzel permetezzük, télen pedig 15-20 °C körül teleltessük. A tartásánál figyelni kell arra, hogy a levele mérgező, ezért kisgyerek vagy állat számára elérhetetlen helyre kell tenni. Természetes közegében a kifejezetten magas fává cseperedik, a szobában tartott változata azonban csak 1-2 méteres lesz, bár még így is kihívás helyet találni számára a lakásban. Fontos tudni azt is, hogy a pollenje narkotikus hatású így belégzését kerülni kell.

 

Vidrafű

Magyarországon nagyon elterjedt növény volt, de mivel a mocsaras közeget kedveli, a lecsapolások következtében majdnem teljesen eltűnt. Szerencsére a vízi kertészetekben egyre gyakrabban találkozhatunk vele. Tartásának nehézsége éppen életkörülményeiből adódik. Sekély vízborítást igényel, mely mellett gyorsan szaporodik. Ültetésénél a virágföldet érdemes hálóval, vagy gézzel a cserépben tartani. Különleges kinézetű, hófehér, rojtos virágait tavasszal hozza, ám a látványban csak 1-2 hétig gyönyörködhetünk. Hogy a szépséget fokozza, a fehér füzéreket magasan a víz fölé emelve bontja. Megfelelő tartás mellett termést és magot is hoz. A fagyokig zöldell.

 

Sárkányfenyő

 

Ez a növény egy igazi túlélő. A természetben mára igen ritkává vált, nagyjából 100 példányát tartják számon. Egyike azoknak a szervezeteknek, melyeket élő kövületként szoktunk emlegetni, mivel több, mint 91 millió éve figyelik az élet változását a földön. Érdekes, hogy felfedezésére 1994-ig kellet várni. A szabadban növekedő egyedek a 40 méteres magasságot is elérhetik, a szobai vagy kerti tartásnál azonban ez nem valószínű. Törzse érdekes megjelenésű, intenzív növekedésű fenyőféle. Kedveli a jó vízelvezetésű, homokos talajt, fiatalabb korában a félárnyékot. Rendszeres öntözést igényel, a pangó vizet azonban nem tűri. A kiültetett példányok átteleltetése takarással megoldható, de nagyon oda kell figyelni rájuk.

Kapcsolódó cikk:

Tavaszi virágkörkép - Sok-sok képpel!

3 ötlet függőkertekhez
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia