szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

4 tipp a porcukros virágálomért

Sulyok Józsefné, 2013. febr. 11.


Hamarosan itt a tavasz, próbáljuk ki a pasztell és lágy színösszeállítást, ami igazi finom lelkeknek való.  Aki nem kedveli sem az egyhangúságot, sem a túl rikító kompozíciókat, annak a visszafogott, megnyugtatató színek jelentik az ízlésének megfelelő, ideális megoldást.

4 tipp a porcukros virágálomért

Ez a válogatás egyszerű. A világos, fehéres tónusban minden szín illik mindegyikhez, legyez az halványlila, világos rózsaszín, sugárzó égszínkék, puding sárga, sárgászöld vagy szürkés-kékes zöld, mindegyiket tehetjük a másik mellé, úgy fognak hatni, mintha porcukorral szórtuk volna meg őket.


Dönthetünk csak egyetlen szín hangsúlyozása mellett, legyen az például a visszafogott árnyalatú halványrózsaszín. Válogassunk az összeállításba az eleve kékes árnyalat mellé más kékes vagy szürkébe játszó színeket. Ha a pasztellszíneket fehérrel keverjük, akkor sem szükségszerű, hogy a fehér legyen az uralkodó szín. A túl élénk színeket tompíthatjuk szürkével is. Akár így, akár úgy válogatunk, a halvány színek nyugtató lágyságot árasztanak.


Ha apró növényeket választunk kis levelekkel, díszes apró virágokkal, az összbenyomásban a kis részletek nem fognak érvényesülni. A virág együttes melegebbnek, élénkebbnek hat, ha a sárgás tónusú rózsaszínt választunk alapszínnek. A már említett szürkés levelű növények ekkor is a lágy karaktert fogják hangsúlyozni.


Természetese összeállításunkat állandóan bővíthetjük, fejleszthetjük. Például egy szépen betelepített balkonláda mellé odaállíthatunk néhány szép cserepet, amelyekbe csak egy növényt telepítettünk. Láda vagy cserép, az csak attól függ, mekkora a növény. Ha a ládában egy szép, kékes levelű, törékeny szárú csüngő fenyőfélénk van, társítsuk össze egy hasonló levelű, egyenesen álló szárú növénnyel. Szép párokat képeznek a hasonló levél vagy virágszínű, de eltérő alakú növények, mint például a dúsan növő levendula közé ültetett aggófű. Ebben az összeállításban a rózsaszínű, fölfelé növő vadvirágokat (balkonládában) kombináljuk ugyanolyan színű hortenziákkal (cserépben). Az a lényeg, hogy egyetlen színt emeljünk ki, és azt variáljuk a különböző növényformákkal.


Válogassunk a szebbnél szebb virágokból!


Ezüstös lombú növények: ezüstlevelű aggófű, levendula, foltos árvacsalán, üröm, cipruska, gyapjas tisztesfű, ezüstös szalmavirág.


Kékeszöld lombúak: ruta, zsálya, vaskos-levelű veronika, törpefenyők, deres csenkesz, ezek mellett jól mutat cserépben eukaliptusz.


Hideg hatású lilás vagy rózsaszín virágúak a következők: hortenzia, hanga és csarabfélék, harangvirág, őszirózsa, muskátli, kék burgonyavirág, edényben díszdohány, kék libanyak, kék szulák.


A tűző napfényben eltűnnek a pasztellszínek árnyalatnyi különbségei. Gyenge és szórt fényben viszont jól érvényesülnek a visszafogott színek is.

 

Kapcsolódó cikk:

4+1 érv a hófehér virágok mellett

7 tipp - Kiskert a konyhában

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia