4 tuti mártás hétvégére
Sulyok Józsefné, 2015. jan. 16.
Kis újítás sohasem árt, íme négy mártás, ami könnyen elkészíthető mégis új színt visz a megszokott ételeinkbe.

Gombamártás
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1 evőkanál vaj, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl zöldségleves, 2 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, kis csokor snidling, 2 evőkanál fehérbor.
Felolvasztjuk a vajat, és a megtisztított, feldarabolt gombát állandóan kevergetve aranysárgára sütjük benne. Hozzáadjuk a préselt fokhagymát, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd beleöntjük a fehérbort, a levest, és a tejszínt, mind ez alatt állandóan kevergetjük. Amint besűrűsödött, hozzákeverjük az apróra vágott snidlinget.
Tormamártás
Hozzávalók: 1 evőkanál vaj, 1 szál torma, 1 csapott evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 mokkáskanál cukor, só.
A tormát megtisztítjuk, lereszeljük, és meleg helyen hagyjuk állni, hogy az erejéből veszítsen. A vajon világos rántást készítünk, beletesszük a tormát, a cukrot és felengedjük tejjel. Néhány percig kevergetve még forraljuk, és csak tálaláskor teszünk bele egy csipetnyi sót.
Fokhagymamártás
Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 1-1 evőkanál vaj és liszt, kevés bors, só, 2 dl víz.
A zúzott fokhagymát és a lisztet a vajon pirítjuk, majd felengedjük 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, és állandóan kevergetve besűrítjük.
Hagymamártás
Hozzávalók: 1-1 evőkanál vaj és liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál citromlé, 2 evőkanál tejföl, cukor, só.
Nagyon apróra vágjuk fel a hagymát vagy reszeljük le, és a vajon pároljuk meg. Szórjuk rá a lisztet, keverjük el, majd engedjük fel a tejfellel és 1 dl vízzel. Tegyük bele a csipetnyi sót, citromlevet, a cukrot és forraljuk ki.
Kapcsolódó cikk:
5 ínycsiklandó és könnyű mártás
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22