szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kerti körtének álcázott nemes körte

Sulyok Józsefné, 2012. szept. 14.


Már az újkorban összegyűjtötték a vadkörte gyümölcsét. A termesztés azonban jóval később indult el Perzsiában és Örményországban. Innen jutott előbb Görögországba, onnan Rómába, majd Észak-Európába. Már a rómaiak idején is több fajtáját ismerték. Az ógörögök kötődése a termesztett körtefához Tantalosz epikus hagyományán alapul.

A kerti körtének álcázott nemes körte

Ő Zeusz egyik fia, eleinte az istenek jó barátja volt, később rossz útra tévedt. Büntetésül örökké Hádésznál kell vezekelnie. Szomjazva áll ott a vízben. Ha lehajol, kiapad a víz, ha nyújtózik, az alma és a körtefák ága elszökik előle. Egyidejűleg egy szikla lebeg a feje felett, amely minden pillanatban lezuhanhat. Az ókori Görögországban a körtefa neve „Apion”, ill. „Apies”. Athenaiosz szerint a Peloponnészosz szigetvilágát Apia, azaz a körte országa nevén említették.

 

Plinius tudósít róla, hogy a régi rómaiak 35 körtefajtát ismertek. A középkorban, az uradalmakban és kolostorokban folyt a körte nemesítése. Kultikus szempontból a körte sohasem volt olyan jelentős, mint az alma. Olykor néha megjelenik, mint a termékenység jelképe.

 

A szabadon álló körtefa kb. 20 méter magasra nő meg, egyenes, karcsú törzse fejlődik. Koronája mérsékelten terebélyes, jobbára felfelé irányuló ágai vannak. Héjkéreg világos vagy fekete-szürke. Az öreg, magányosan álló fák termése apró, többnyire csak lekvárt készítenek belőle. A nemes, nagy termésű körtefajták védett helyet igényelnek. Manapság a magas törzsű fák helyett egyre inkább az alacsony, bokros vagy kerítés formájú művelés terjed. Ez megkönnyíti a szüreten kívül a metszés és a kártevők elleni védekezés munkálatait, és csökkenti a költségeket. A kiszáradás és a fagy ellen az alacsony fajták védettebbek, mint a magas törzsű fák. A körte az ún. érett fák közé tartozik: a szijács és a geszt alig különböztethetők meg egymástól.

 

A geszt világos barnás-piros, eléggé kemény, igen tömör, nehezen hasítható, nem rugalmas, gyakran mintázatos. Szárazon nagyon tartós, az alma fájához képest finomabb rostú. Az erős vetemedési hajlama miatt csak nagyon lassan szabad szárítani. Ha teljesen kiszáradt, mindenféle szerszámmal könnyen megmunkálható. Esztergályozásra, faragáshoz, fényezésre egyaránt alkalmas. Könnyen felveszi a lakkot és a pácot. A körte fája a honos fajok közül az egyik legnemesebb. Rajzszer, bútor, hangszer, mérőléc készül belőle. Jól gőzölhető és feketére festhető, ezért a zongorakészítésben a billentyűkhöz használják a nehezen beszerezhető ébenfa pótlására.


Az ágakon a levelek változó állásúak, tojásdad vagy kerekded, széle finoman fűrészes, egyes szakaszokban ép is lehet. Az őszi lombszíneződése a sárgától a sötétpirosig változhat. Május és június között a leveles rövidhajtások csúcsán jelennek meg a virágok. A tojásdad vagy kerekded szirmok mindkét oldala fehér. A 2-4 napig tartó bibeérés után következik be a megporzás, rovarok közvetítésével. Csak azután nyílnak meg a virágban korábban befelé görbült porzók, majd kifelé fordulnak, és a virágpor kiszóródik belőlük.

 

A körte értékes, ízletes gyümölcs, konyhai felhasználási jelentőségei igen változatosak: nyersen aszalva vagy befőttként. Körtekompótot szívesen adnak más ételek mellé köretnek. Készíthető belőle gyümölcslé, bor és pálinka is. A körtefák igen lassan nőnek. Csak a mélyrétegű, üde és meszes talajokon, déli fekvésben érik el a 20 méter magasságot. Ahol az éghajlat és a talaj kedvezőtlen, a fák kicsik maradnak, és főleg csoportosan nyomorék növekedésűek. A domb és hegyvidéki övben őshonos fát sok helyen a még magasabb övekben is termesztik. 

 

Kapcsolódó cikk:

Hogyan gondozzuk a körtefánkat?

Mi a nasi?

Körte, az ősi csmege
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia