szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rozsdaszerű felületi képződés a fűszálakon

Nagyné     3 950 napja     1588 megtekintés


Tisztelt Szakértő!
Ma vettem észre, hogy a gyepünk (vegyes, ami csak kinőtt, nem vetett-telepített) fűszálainak a felületén valami rozsdaszerű, apró, gondolom rozsdagomba telepedett meg. Tudom, ennek a Puccinia gombafajnak sok változata van, ez épp rozsdabarna-narancssárga színű. A levélen, levélhüvelyen és száron is látható, elég gyorsan terjed. Levágni nem merem, nehogy a szél elvigye másfelé is a spórákat és megfertőzzön más növényeket. Mit tanácsol, mivel permetezzem le, ami a gyermekemre és a kutyánkra, macskánkra nem veszélyes, gyorsan lebomlik. Tanulmányaim alapján triadimefon, propiconazol és flutriafol hatóanyag-tartalmú fungicidekkel kellene kezelni a területet. Honnan jöhetett? Eddig még nem láttam ilyet a környéken sem.
Szóval erre a gombára szeretnék egy melegvérűekre ártalmatlan szert, és tanácsot, hogy mit tegyek vele, le merjem-e vágni a következő héten, amíg rajta van a gomba.
Köszönöm és várom válaszát-tanácsát!

 

0
0
szavazat


4 HozzászólásSzabó Györgyi
2010. nov. 15. (3 522 napja)

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát, mindenképpen kipróbálom, s írok majd a tapasztalataimról :)
 
Üdvözlettel: Györgyi
Szépzöld Szaktanácsadó
2010. nov. 15. (3 522 napja)

Kedves Györgyi,
 
Erre a problémára a Trifendert javasoljuk.
Bővebb információt és videót itt talála a termékről: http://www.szepzold.hu/trifender_05_kg">http://www.szepzold.hu/trifender_05_kg
 
A Trifender alkalmazása igen hatékony biológiai megoldás. Ez egy gomba, és a többi gombával táplálkozik. S amint nincs több táplálék (gomba), elpusztul.
Sikeresen alkalmazzák mind talajon mind levélen keresztül. Ezen termékek nem veszélyesek a melegvérűekre.
 
Üdvözlettel,
Szépzöld
Szabó Györgyi
2010. nov. 15. (3 522 napja)

Pont ugyanez a problémám, szinte az egész területen megjelent ez a "rozsda" :(. Félek, hogy elpusztítja a tavasszal leterített gyepszőnyegemet. Kérdésem az lenne, hogy a: RÉZKÉN-t milyen dózisban kell kijuttatni a területre, s hányszor kell megismételni?
Illetve jó pár helyen az interneten azt olvasom, hogy a fű esetén nincs erre a gombára elismert növényvédőszer, ami van, az meg inkább megelőzésre szolgál (bordói lé). Most akkor ez hogy is van?
 
Köszönettel: Kispók
Guest
2009. szept. 13. (3 950 napja)

Ha általános környezetbarát gombaölőt keresünk, akkor még mindig a réz az egyik legjobb. A lisztharmat kivételével viszi az összes gombát és mellette még fontos mikroelem (tápelem) is a növények számára. (Bordói lé, Bordói por, Cuproxat ...) A Rézkénben már benne van a kén is, így nincs gomba, amit ne vinne.

Biológiai megoldás a Trifender, mely egy gomba, és a többi gombával táplálkozik. Sikeresen alkalmazzák mind talajon mind levélen keresztül. Ezen termékek nem veszélyesek a melegvérűekre. Mindegyik termék megvásárolható az http://www.szepzold.hu/gombaolo_szer">Webáruházban.http://www.szepzold.hu/gombaolo_szer">

De azt is érdemes megnézni, hogy nincs-e betömörödve a talaj és túlöntözve, mert ezek azok a feltételek, melyek kedveznek a gombák szaporodásának. Ezt érdemes megszüntetni lazítással és kevesebb nagydózisú öntözéssel.

Üdvözlettel,

SzépzöldKérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.