5 gyógynövény – amit most szüretelhet
Topor Erika, 2016. júl. 18.
A nyárban az a legörömtelibb, hogy mindig van mit szüretelni. Még a balkonon is! Nézzük sorra, mely az az öt gyógynövény, amit most szüretelhetünk.

Menta, menta, menta
A mentának rengeteg fajtája van, a fodormentától a hegyi mentáig igen széles a kínálat. A mentának a leveleit hasznosítjuk, így vagy a fiatal hajtásait gyűjtsük be, vagy a leveleket. A tartósításra két mód van: mélyhűtve vagy szárítva. A mélyhűtésnek az az előnye, hogy a tiszta leveleket elég egy nejlonzsákba tenni, lezárni és már mehet is a fagyasztóba. Egész évben felhasználható, és fagyottan megőrzi a menta ízvilágát, szinte veszteség nélkül. A szárításos tartósításnál figyeljünk oda, hogy viszonylag gyorsan száradjon ki, és pormentesen, légmentesen tároljuk, hogy aromáját ne veszítse el. Általában sötét helyen érdemes szárítani, hogy színéből se veszítsen.
Míg a fodormentának és a borsmentának az íze intenzív, addig a hegyi menta tartósítására a fagyasztás ajánlott, hiszen így sokkal jobban érvényesül aromája használat során.
Körömvirág
A körömvirág is nyílik százával, ilyenkor érdemes elkezdeni gyűjteni is virágzatait. A körömvirágot sötétben szárítsuk, szintén a színanyagok miatt. A körömvirág teába, házi gyógykrémekbe egyaránt kedvelt és alapja a házipatikánknak.
Kapor – nem csak koviubinak
A kapor a nyári ételek egyik leggyakoribb alapanyaga, hiszen a tökök beérésével elkezdődik a tökfőzelék időszak. A kovászos uborkán és a főzelékeken kívül számos húspác és szósz alapfűszere lehet, így érdemes minél többet begyűjteni belőle. Gondoljon a befőzések idejére is, hiszen a csalamádékba is jó szolgálatot tesz. A kaprot szárítva és fagyasztva is tárolhatjuk.
Levendula
A levendula virágzás után a levendula apró levelei is értékes gyógynövényként gyűjthetők. Húsokhoz, fűszerecetekhez, fűszerolajokhoz kiváló alapanyag egy-egy ág levendula is. Elsősorban szárítva tároljuk.
Rozmaring
A levendula mellett a rozmaring is elsőrangú és karakteres gyógy- és aromanövény. Vadhúsokhoz kellemes párosítás, de levesekbe akár télen is tehetünk, hiszen erősen fűszeres íze fűtő hatású. A rozmaring apró leveleit is szárítva tároljuk, jól zárható üvegben, hogy az aromák sokáig megmaradjanak.
Kapcsolódó cikk: Kánikula a balkonládában
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22