szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

5 növény, amiben nem csalódhatunk

Sulyok Józsefné, 2014. júl. 08.


Koralbogyó, fikusz, philodendron, pálma, diffenbachia

Ez az ötösfogat biztos pontja lehet otthonunknak. Hálás növények, amelyek csak kis odafigyelést igényelve is pompás hátteret biztosítanak életünkhöz. Nézzük, kinek melyik virág az ideális és hogyan álljunk a napi gondozási teendőkhöz.

5 növény, amiben nem csalódhatunk

Fikusz

Közkedvelt dísznövényünk. Ha jó gondozzuk, szép és mutatós növény lesz, ellenkező esetben levelei lehullanak, felkopaszodik. Különösen a hidegre érzékeny, hamar megfázik. Nem bírja a huzatot és a hőmérséklet-ingadozást. A növények túlöntözését különösen a téli hónapokban kerüljük. A cserép alatt lévő tányérkában vagy díszcserépben ne álljon víz soha, túlöntözés esetén levelei sárgulni kezdenek.

Diffenbachia

Hatalmas levelű vajszínű foltokkal tarkított zöldnövény. Igénytelen, jól bírja a központi fűtéses lakások levegőjét. Gyermekszobába ne tegyük, levelének nedve mérget tartalmaz. Sok vizet igényel, ezért a cserép alatt lévő tányérban mindig legyen víz. Hideg helyen a levelek elsárgulnak, elpusztulnak.

Philodendron

Közismert, nagyon elterjedt szobanövény, többféle változata ismert. Hatalmas levelei, kúszó vagy szerteágazó szára szép díszítője lehet szobánknak. Fényérzékeny növény, az ablaktól távolabb, de világos helyre tegyük. Így fényt is kap, és levelei a fény irányába fordulva sem lesznek „háttal” a szobának.

Pálmák

Napos és északi fekvésű szobákban egyaránt sikerrel nevelhetünk néhány pálmafélét. A datolyapálma az északi fekvésű, hűvösebb helyiséget is jól bírja. Ha módunkban van, nyáron a pálmaféléket állítsuk ki az erkélyre, vagy kertbe, hogy megerősödjenek, és jól bírják a téli hideget.

Korallbogyó

A korallbogyó eredeti hazája Közép és Dél-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland. A buzérfélék családjába tartozó növény bogyóinak köszönhetően keresett szobanövény. Színpalettája a halvány-sárgától az erős narancsvörösig terjed. A gyümölcsdísz egészen a télig megmarad. Fehér fajtája is létezik.

A korallbogyó kerekded levélkéket hord, a növény formája bubifrizurára emlékeztet. Mindössze 10 cm magasra nő, áprilisban és májusban jelennek meg a fehér csillagvirágok, melyek azonban ragyogó színű gyümölccsel összehasonlítva jelentéktelennek hat. A bogyója mérgező!Világos vagy félárnyékos helyen, ahol nem éri tűző nap, de sok friss levegőhöz juthat, a korallbogyó nagyon jól fejlődik. A virágzási időszak alatt valamivel több napsütést elvisel. Csak a közepes hőmérsékletet szereti, a virágzás előtt és alatt ne legyen melegebb 10-13 foknál. Ha a bogyók lehullásának gyakran, a túl meleg hely az oka. Nyáron a gyökérlabdát ne hagyjuk kiszáradni, vagyis a földet tartsuk egyenletesen nedvesen. Télen a növény álljon világos, hűvös helyen, és kevesebbet öntözzük. A rothadásveszély miatt csak alulról szabad öntözni.

Az átültetés során, augusztusban az anyanövényt szét lehet osztani. Kicsi cserépben bokrosabban nő. Az első négy hétben öntözzük, azután egyenletesen emeljük a vízmennyiséget. A korallbogyó főként a keskeny ablakpárkány és az étkezőasztal dísze. Az évelőt nyáron ki lehet ültetni a kertbe is.  A levélkék dús párnát alkotnak.

Kapcsolódó cikk:

Ide ültesd és virágözönre számíthatsz!

 


 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia