szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

5 télen virágzó szobanövény

Topor Erika, 2013. jan. 31.


Télen sem kell lemondanunk a virágpompáról, csak be kell szerezni olyan szobanövényeket, melyek pont ebben a komor időszakban bontják virágaikat. Öltöztessük színes virágpompába otthonunkat!

5 télen virágzó szobanövény

Ciklámen:


A szobaciklámen (Cyclamen persicum) egy hálás virágzó szobanövény. Számtalan színben kapható, és könnyen tartható. Egy valamire kényes csak: a túlöntözésre. Ha mindig alulról kapja a vizet, akkor gyakorlatilag kipusztíthatatlan. A világos helyeket kedveli, és északi szobákban is kitűnően érzi magát.


Tipp: A ciklámen magról szaporítható házilag is. Az elvirágzás után ne vágjuk le a virágszárat, hanem hagyjuk beérni rajta a magokat. A beért magokat finom szemcséjű szobanövény-földkeverékbe ültessük el, de ne mélyre. A magok szinte csak épphogy legyenek a talajfelszínre szórva. Csírázásig permetezzük meg két-háromnaponta friss vízzel. Pár hét alatt már szép kis növényünk lesz.

 

Mikulásvirág:


Mexikóból származik. Nálunk mikulásvirágként ismert, de előfordul, ahol tél csillagának nevezik. A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) igazi téli szobanövény. Virágzáskor sok fényre van szüksége, ilyenkor tartsuk ablak közelébe. Elvirágzás után már árnyékba tegyük. Ahhoz hogy újra virágozni kezdjen, és a fellevelek pirosra színeződjenek, több sötétre van szüksége. Normál szobahőmérsékletet szeret, túl melegben lepotyoghatnak a levelei. Páraigényes, ezért közvetlen fűtéscső mellé, radiátorra ne tegyük.

 

Korallvirág:


Az egyik legismertebb virágzó szobanövény, számtalan színben és méretben kapható. Madagaszkárról származik. Kaéachoe néven is ismert, mivel tudományan a Kalanchoe blossfeldiana névre hallgat. Nem szabad túlöntözni, igényeit tekintve inkább a kaktuszfélékre hasonlít, pozsgás. Minden öntözés előtt várjuk meg, míg a talaj megszikkad.

 

Amarillisz:


Az Amarillis (Hippeastrum) liliomszerű hatalmas virágaival gyönyörűen díszít. Ne tartsuk túl melegen, és mérsékelten öntözzük. A virágzás után a hagyma pihen, csak zöld leveleket hoz. Kapcsolódó cikk: Amarillisz

 

Fokföldi ibolya:


A retró növények között a fokföldi ibolya (Saintpaulia) az egyik legnépszerűbb. Fényigényes és igen kényes a túlöntözésre. Mivel levelei szőrösek, ezért ügyeljünk rá, hogy a levelekre ne kerüljön öntözővíz, főleg nem tápoldatos öntözővíz. 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!