szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

5 természetes tisztítószer a ragyogó konyháért

Scheftsik Tamás, 2012. jan. 03.


Egy átlagos lakásban két olyan helyiség van, ahol literszára használunk fertőtlenítőszereket, illatosítókat, durva kemikáliákat. Ebből az egyik a konyha. Ez teljesen jogos, hiszen ételekkel dolgozunk, nyers hozzávalókkal, melyek sok fertőzésnek lehetnek a táptalajai. A pultot, a mosogatót és az asztalt is legalább naponta fertőtlenítjük, súroljuk. Csakhogy a rengeteg vegyszer ránk is káros hatással van, nem beszélve a környezetről.
 

5 természetes tisztítószer a ragyogó konyháért

Nem is olyan régen a vegyipar még közel nem állt olyan fejlettségi szinten, mint napjainkban. Mégis, nagyanyáink konyhája ragyogott a tisztaságtól, fertőtlenítve volt anélkül, hogy akár egyetlen csepp kemikáliát is használtak volna. Ezzel nem csak a környezetükért tettek sokat, a pénztárcájuk terhelését is jelentősen csökkentették. Szerencsére ezek az anyagok napjainkban is mindennapos kellékei a konyhának, csupán azt felejtettük el, hogy tisztítószerként is tökéletesen funkcionálnak.

 

 

Ez az az anyag, ami biztosan megtalálható minden konyhában. Régóta örvend nagy népszerűségnek, hiszen ételeink ízének előcsalogatásában elengedhetetlen segítőtárs. Mindemellett azonban remek tisztítószer is. A vízkő sok problémát okoz mindanyunknak. A mai termékek néhány pillanat alatt eltűntetik, ami nagyon jó, csak nem említik nekünk, hogy a közben felszabaduló gázok milyen roncsoló hatással vannak a szervezetünkre. Bár a só nem képes olyan gyorsasággal dolgozni, mint a vegyszerek, az eredmény vitathatatlan. Keverjük el egy kis ecettel és vízzel, öntsük a felületre és hagyjuk hatni 1 órát. Az edények aljára égett ételmaradékot is feloldja, ha beáztatjuk őket sós vízbe, és hagyjuk állni 1-2 órát.

 

Ecet

 

Bizony, a jó öreg ecet egy olyan vegyület, mellyel tökéletes tisztíthatjuk a kávéfőzőnket. Ha hígítás nélkül átfőzzük egyszer-kétszer a gépen, a csövek belsejében lerakódott vízkövet tökéletese eltűnteti. Az ablakokat és a csempét is takaríthatjuk vele, mivel zsíroldó hatású, emellett pedig ragyogóvá varázsolja a felületet.

 

Citrom

 

Ha megnézzük a vegyszereink összetételét, azt fogjuk látni, hogy majdnem mindegyik tartalmaz citromot. Nem csak azért, mert kellemes illata van, hanem mert ennek a gyümölcsnek a leve egy természetes és erős fertőtlenítőszer. Zsírtalanító és fehérítő hatással is bír, és nem utolsó sorban kellemes illatot hagy maga után. Permetezzünk belőle a fertőtleníteni kívánt felületre, egy kis ideig hagyjuk állni, majd töröljük le.

 

Szódabikarbóna

 

A tűzhelyre égett makacs szennyeződéseket még a modern vegyszerekkel is nehéz eltűntetni. Azonban ha a sütéshez előszeretettel használt szódabikarbónát egy kevés vízzel elkeverjük (pasztaszerű állagig hígítsuk), akkor egy olyan súrolót kapunk, amely garantáltan nem karcolja meg a felületet. Remek tisztítóhatású, és nyugodt szívvel használhatjuk a rozsdamentes tárgyakon is.

 

Olívaolaj

 

A konyhában fellelhető fa felületek ápolása különösen fontos, mivel nagyobb megpróbáltatásnak vannak kitéve, mint a többi szobában. Az olívaolaj ebben nyújt hathatós segítséget. Nem szükséges az extra szűz változatot használni, tökéletesen megfelel a legolcsóbb kivitele is. Keverjük el egy kevés citromlével, és vigyük fel a felületre, majd hagyjuk beszívódni. Figyeljük oda, hogy a citrom fehérítő hatású, így ha sötét fa bútort akarunk kezelni, csak nagyon kevés citromot használjuk, nehogy foltos legyen az eredmény.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!