szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

6 cserepes veszedelem - Szobanövényeink ellenségei

Sulyok Józsefné, 2013. szept. 05.


Ismerjük fel még időben a kártevők jelenlétét és még megmenthető kedvenc virágunk! Előnyben vagyunk a szobanövényeket támadó kártevőkkel szemben, mert fertőzés esetén azonnal kiemelhetjük a könnyem mozdítható cserepet a többi közül és kezdődhet a hathatós kezelés.

6 cserepes veszedelem - Szobanövényeink ellenségei

1.Takácsatka: kicsi, piros pókocskák, amelyek a levelek hátoldalát szívogatják, és ott pókhálót is szőnek. Ez a kártevő száraz levegő estén lép fel. Hasznos rovarokat kímélő, atkaölő készítményekkel permetezzünk. A kezelés után 2-3 napig takarjuk le a növényt egy fóliatasakkal, ami megnöveli a páratartalmat a növény körül, és elősegíti az állat pusztulását.

2. Levéltetvek: A fekete, sárga vagy zöld állatok leggyakrabban sűrű lombozatban helyezkednek el a fiatal hajtásokon és leveleken, de a virágokat is megtámadhatják. Ruhával távolítsuk el a rovarokat, permetezzünk szappan alapú szerekkel. Régi bevált módszer, ha mosogatószeres vízzel permetezünk. Rózsák és más fásodott szárú növények esetében használjunk levéltetű elleni tapaszt.

3. Levélbarkó: Éjszaka aktív, 1 cm-es, szürke rovar, a leveleken öbölszerű rágásnyomokat hagy hátra. Esténként egy kézi lámpa használatával gyűjtsük össze a rovarokat. A lárvákat, amelyek a cserép földjében élnek, fonálférgek felhasználásával, biológiai módszerrel pusztíthatjuk el.

4. Molytetű: Elsősorban a teleltető helyiségben lépnek fel nagy tömegben. A szárnyas rovarok legtöbbször a levél hátoldalán vannak, és bármilyen mozgásra elrepülnek.Tegyünk a cserépre vagy akasszunk fel sárga ragacsos lapokat, vagy más néven rovarcsapdát. A növényeket a szabadban lazán, távol egymástól helyezzük el.

5. Hangyák: Legtöbbször levéltetvekkel együtt fordulnak elő, vagy ők maguk terjesztik a tetveket a fiatal hajtáscsúcsokra, hogy a kiválasztott mézharmattal táplálkozzanak. A hangyák akkor válnak terhessé, ha beköltöznek a cserepekbe. Állítsuk a cserepet vízbe úgy, hogy ellepje a földet addig, amíg a hangyák el nem pusztulnak. Ez jól bevált védekezési módszer.

6. Gyapjas pajzstetvek: szívogató kártevő, amely fehér, vattaszerű pamacs alatt vagy vastag páncél alatt rejtőzködnek. A védekezés csak olajtartalmú szerekkel lehetséges.

Leggyakrabban támadó betegségek:

Rozsda: amely sárga színű pöttyöket okoz a levelek hátoldalán, melyek egy idő után felrepedeznek. A levelek elszíneződnek és elhalnak. Valamennyi felsorolt betegségek ellen a legjobb védekezés, hogy a fertőzött részeket a növényről levágjuk és elégetjük, komposztba semmiképpen ne tegyük. A metszőollót, amivel a levágtuk az ágakat, fertőtlenítsük le.

Szürkepenész: súlyos parazita, ami barna, rothadó bevonatot és később szürke színű penészgyepet képez a növényeken.

Lisztharmat: A fehértől a szürkéig lisztszerű bevonat a leveleken. A valódi lisztharmattól, mely elsősorban száraz, meleg időjárás esetén lép fel, megkülönböztetjük a fajspecifikus lisztharmatokat, amelyek terjedését az újra és újra fellépő nedves, hideg időjárás segíti elő. Ezek a gombák szinte minden esetben a levelek hátoldalát támadják meg.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!