szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

6 elképesztő eleven víztároló

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 13.


Földünk száraz területein, ahol a csapadék és a talajvíz hiánycikk, de elegendő meleg és napfény uralkodik, ott élnek azok a szárazságtűrő növények, amelyek az ilyen mostoha körülményekhez alkalmazkodtak. Olyan növényekről van szó, amelyeknek szükségük van vízre, mégis képesek arra, hogy a hosszantartó szárazságot átvészeljék.

6 elképesztő eleven víztároló

Ezek a növények az esős időszak folyamán magukba gyűjtik a vizet, elraktározzák és takarékosan használják fel. Ezt úgy érik el, hogy felületükön át szinte egyáltalán nem párologtatnak el vizet. Más növényekhez képest hatékonyabban és hosszabb ideig képesek ellenállni a kiszáradásnak. Azért tudják elviselni a víz hiányát, mert a földfelszín feletti részeik lehető legkisebb felületen érintkeznek az atmoszférával. A laposan kiterjeszkedő levelek helyett tövisek vagy pikkely alakú levelet képeznek.
Vegyünk egy párat sorba.

Délszaki kutyatej - Euphorbia myrsinites

A kutyatejfélék családjába tartó, szubtrópusi évelő, mely gazdagon elágazó, szétterülő rozettát alkot. A felemelkedő szár spirálisan elhelyezkedő húsos, ülő leveleket hordoz. Virágai az egész nemzetségre jellemző, forgó többes-bog virágzatban helyezkednek el. A növény szöveteiben tejcsövek találhatók, ezért, ha a növényt megsértjük, tejszerű nedv csurran ki belőle. Ezt a növényt a szubtrópusi éghajlatú tájak hegyvidéki növényei közé sorolják. Termése széthasadó termés, a magok kemény héjúak.

Kövirózsa kaktusz - Obregonia denegrii

Ez egy mexikói kaktusz, melyet hazájában articsóka kaktusznak is neveznek. Gyökérzeti igen erős, mélyen hatol a félsivatagok talajába. A gömbölyded kaktusz átmérője 9- 12 cm lehet, színe a szürkétől a mélyzöldig változik. A levélre emlékeztető szemölcsök csigavonalban helyezkednek el, a csúcsuk kivételével, amelyeken tüskék találhatók, csupaszok. A virágok ülők, egyesével nyílnak, a növény bogyótermést képez. A száraz, sivatagi életformához a kaktusz a levelek csökkenésével alkalmazkodott.

Nagyvirágú dögcsillag - Sesbania grandiflora

Dél-Afrikában honos pozsgás növény, amely már a XVIII. század óta az Óvilágban is ismerünk. Jellegzetességei közé tartozik a három-négylevelű szár, mely 19-20 cm magas, fogazott, bordás élein apró pikkelyszerű levélkék nőnek. Virágai többnyire a fiatal hajtások alján jelennek meg, sötétbíbor színűek, vörösbarnán szőrösek. Rendszertanilag a selyemkórófélék családjába tartozik. A nemzetség mintegy 120 dél-afrikai fajt foglal magában.

Közönséges fügekaktusz - Opuntia ficus-indica

A kaktuszfélék családjának tagja, melyre lapos, vékony tövisek jellemzők. Ez a nemzetség mintegy 250 észak-amerikai pozsgás fajt foglal magába. Akár 3 méter magasra megnövő fás szára van, amelyen narancsvörös bogyótermések fejlődnek, sárga virágai a 10 cm átmérőt is elérhetik. Gyümölcse fogyasztható, finom ízű befőtt készülhet belőle. Őshazája Mexikó, de már valamennyi kontinensre behurcolták.

Töviskorona-kutyatej - Euphorbia millii

Madagaszkáron honos, a kutyatejfélék nemzetségébe tartozik. Virágzata elágazó, de feltűnően hosszú szárú, apró virágcsomóit nagy, piros, sziromszerű murvalevelek veszik körül. Hazájába akár 2 méteres magasságot is elérheti, melyeket sötét tövisek védelmeznek. A természetben ez a faj nagyon változékony. Valamennyi faj, mérgező hatású tejnedvet tartalmaz, amely bőrgyulladást okozhat.

Fehér ablakosnövény - Fenestraria rhopalophylla

Ez a növény Dél-Afrikában honos pozsgás növények egy nemzetségének tagja, mely az Aizoaceae családba tartozik, és amely Fokföldön és a vele határos területeken mindössze két fajt foglal magába. Levelei egészen rövidek, buzogányra emlékeztetnek, alig 2-3 cm hosszúságúak. A növény mintegy 10 cm átmérőjű szőnyeget alkot. Feltűnően nagyméretű virága, a szár csúcsán nyílik.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia