szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

6 gyönyörű futónövény a szobába

Scheftsik Tamás, 2012. február 27., hétfő


A lakás díszítése növényekkel nem egy megterhelő feladat. Csupán a helyüket kell jól megválasztani, és virágokkal, valamint friss hajtásokkal hálálják meg a törődést. Ha azonban különleges optikai hatást szeretnénk elérni, vagy csak nem a megszokott, a cserépből felfelé törő változatokat akarunk ültetni, akkor válasszunk futónövényeket.

Sok háztartásban találkozhatunk velük, mert sok képviselőjük nagyon igénytelen, szinte mindenhol megél. Az igazán különleges virágzó csodák azonban ritka vendégek a lakásokban. Tartásuk sem olyan egyszerű, helyigényük is nagyobb az átlagosnál. Ám amikor kibontják szirmaikat, a látvány az összes fáradozásunkat eltörpíti.

 

Könnyebben tarthatóak

 

Ebbe a kategóriába tartozik például a csüngő szájvirág. Eredetileg Costa Rica-ból származó növény több faját is előszeretettel tartják a hobbykertészek. Nem tartozik a nagyon érzékeny virágok közé, fényigénye közepes, a vizet azonban szereti. Tél elejétől tavasz közepéig viseli közel 8 centis, narancs-vörös virágait, így ebben az időszakban különösen fontos, hogy talaja mindig nedves legyen, de ne álljon a víz a cserép alján. 2-3 hetente érdemes tápoldatozni, hogy sokáig díszítse a lakásunkat.
 

A kategória másik versenyzője a viaszvirág. Mint az előző növény, úgy ez is örökzöld, és viszonylag könnyen tartható. Nyár elejétől gyönyörködhetünk rózsaszínű vagy fehér virágaiban, amelyek nem csak illatosak, hanem különleges, esernyőszerű elrendezésüknek köszönhetően egzotikus látványt is nyújtanak. A pangó vizet ez a növény sem kedveli, de a folyamatos locsolást, és a nedves talajt meghálálja.


A harmadik versenyző nem hoz virágokat, hangulatteremtő ereje miatt azonban mégis ide sorolnám. Ez pedig nem más, mint az erdei borostyán. Szintén örökzöld, jellegzetes kinézetének köszönhetően pedig olyan, mintha egy hűvös és friss rengetegben bóklásznánk. A borostyánok a közvetlen, tűző napot nem kedvelik, szűrt fényben azonban nagyon jól fejlődnek. Rendszeres locsolást és 2-3 hetente tápoldatot, valamint télen folyamatosan nedves talajt igényel.

 

Különlegesek

 

A lakáskertészek között is akadnak olyanok, akik időt és energiát nem sajnálva gondoznak egy-egy növényt, pedig tudják, hogy csak rövid ideig csodálhatják őket teljes pompájukban. Ilyenek a golgotavirágok is. Több fajtáját is ismerjük és tartjuk szobai futónövényként. Egyesek igénytelenek, mások csak komoly törődéssel fejlődnek, egyvalamiben azonban mindannyian megegyeznek: virágaikat csupán egyetlen napig tartják meg. Igaz, ez az idő nagyon rövid, ám fantasztikus kinézetük és kellemes illatuk megéri a kitartást.


A holdvirág egy igen ritka növénykülönlegesség. Tartásához mindenképpen támasztékra van szükség, szereti a fényt és a nedves talajt. A nevét arról kapta, hogy kizárólag éjjel virágzik, ilyenkor nyitja ki óriási, akár 10 centis díszeit. Külön érdekesség, hogy a szirombontásra képes akár 20 másodperc alatt is.


A gyertyavirág vendégszeretete miatt került ebbe a kategóriába. Tartása nehezebb, mert fényigénye nagy, rendszeres locsolást és tápoldatozást igényel, de a pangó vizet nem szereti. A levelein és a hosszúkás, felfelé törő virágai belső felén apró szőrök találhatóak. A beporzására érkező rovarokat a serték „megfeszítésével” gyakorlatilag börtönbe zárja addig, amíg el nem végzik a feladatukat. Miután megtették, a szőrök újra a növényhez simulnak, megadva a felmentő ítéletet a rabnak. Csüngő cserépben nagyon impozáns dísze lehet a lakásnak.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!