szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

6 lebilincselő levendulafajta

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 30.


A levenduláknak több fajtája ismert. Különböző virágokkal, színekkel varázsol el bennünket. Vegyünk sorra egy párat a szépségek közül.

6 lebilincselő levendulafajta

Fehér levendula

Nálunk még különlegesnek számít a keskenylevelű, fehér virágú fajta. Pedig ha vegyesen összeültetjük őket annál varázslatosabb hatást érünk el. Ez a fajta nem nő nagyra, kifejlett korában kb. 30-40 cm-es, így a hasonló méretű növényekkel sziklakertben is komponálható. Amerikai és angol kertészek több fajtát kínálnak melyek színben, méretben, és a virágok formájában eltérnek egymástól.

Angol levendula

Talán az angol levendula a legmagasabb fajta. Szára jóval hosszabb, mint a francia levenduláé. Virágai valamivel halványabbak, de illatosak, és sok olajat tartalmaznak. Magyarországon jól tartható, könnyen áttelel. Alacsony sövényként is ültethető, évelők közé, ágyásba, esetleg nagyobb sziklakertbe. Aromás illatú, ezüstös-szürke a lombja, 60-80 cm-re nő meg. Fontos, hogy elvirágzás után minden évben vágjuk vissza, hogy bokrosodjon, máskülönben nehezen újul meg a növény.

Francia levendula

Az orvosi levendula, vagyis Lavandula angustifolia voltaképpen a francia, vagyis közönséges levendula. Hazánkban ez a keskenylevelű fajta a legelterjedtebb. Amikor virágzik kb. 60 cm-es magas, aromás illatú félcserje. Mediterrán kertekbe, sziklakertekbe, gyógynövénykertbe is ültethető rózsák közé vagy alacsony sövényként. Jól fejlődik a száraz napos helyeken, jól tűri a nyírást.

Spanyol levendula

Gyakran francia levendulaként is megtaláljuk, virága egy ananászra emlékeztet. Oválisak, lila színűek és a felső részük egy rózsaszín bojttal végződnek. Egynyáriként ültessük, nem fagytűrő, vagy neveljük cserépben, fagymenetes helyen teleltessük.

Rózsaszín levendula

A keskenylevelű levendulából sikerült számos rózsaszín árnyalatban virágzó fajtát előállítani. A többihez hasonlóan ez is alacsony, dús cserjévé alakíthatók, szürkés leveleik és intenzív illatuk van. A napfényt és száraz meszes talajt kedveli, csakúgy, mint más fajták is. Mediterrán kertbe, sziklakertbe, gyógynövénykertbe egyaránt nevelhető.

Széles-levelű levendula

Főleg a nemesítések során használják, mert ennek a fajnak köszönhetően, hosszabb szárú és több olajat adó fajta keletkezett. A széles levelű levendula több kámfort tartalmaz, mint társai, aromásabb, a virágai kisebbek, és mivel mediterrán országokban őshonos, a fagytűrő képessége igen alacsony. 

Kapcsolódó cikk: A gyógynövénytermesztés tudora: Kerekes József
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!