szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

6 tipp a kényelmes konyhához

Szépzöld, 2011. márc. 30.


Átlagban 2-3 órát töltünk a konyhában naponta, így rendkívül fontos a bútorok helyes mérete, hiszen csak akkor lehet számunkra kényelmes is az itt végzett munka, ha figyelembe vesszük saját igényeinket is.

6 tipp a kényelmes konyhához

Tapasztalataink szerint a konyha a lakásunk, házunk legnehezebben és legdrágábban berendezhető helyisége, alakítsuk tehát úgy ki, hogy ne csak praktikus legyen, de jól is érezzük magunkat benne! Minél kisebb alapterület áll a rendelkezésünkre, annál fontosabb az elrendezés és a gyakorlatias kialakítás.

 

Íme, 6 praktikus tanács, amelyre jó, ha odafigyelünk konyhánk összeállításánál:

 

1. A munkalap magassága a padlótól számítva átlag 85 cm, a lábazat minimum 10 cm magas legyen!

 

2. A tűzhely mindkét oldalán érdemes legalább 30-40 cm szabad felületet biztosítani.

 

3. A falra szerelt felső szekrények alsó éle és a munkalap között minimálisan 45 cm távolságnak kell lennie, hogy munka közben ne verjük be a fejünket. Mélysége 28-30 cm. A magassága igény szerint változó, praktikus a plafonig érő, főleg ha allergiás van a családban, mert a konyhai szekrények tetején különösen meg tud ülni a por.

 

4. A legfelső polc, melyet még kényelmesen elérünk 170-190 cm magasan lehet, a legalsó polc pedig 15 cm magasan a padló síkja felett.

 

5. A mosogató és a tűzhely között legyen legalább 80-120 cm távolság.

 

6. A pultsorok között minimum 90 cm-es helyre van szükség, a lenyitható ajtóval rendelkező sütők miatt azonban 120-140 cm lenne az ideális távolság.

 

Válogassuk úgy össze a konyhai textileket (függöny, konyharuha, terítő stb.) hogy azt évszakonként cserélni tudjuk, akár az aktuális ünnephez igazodva is, így nem válik unalmassá berendezésünk. A konyhai kisgépek - bárfontos részei a főzésnek - sok helyet foglalnak, mivel legtöbbször a pulton tároljuk azokat. Ha nem így tennénk, talán nem is vennénk elő soha ezeket a gépeket. Ezért gondoljuk végig vásárlás előtt, hogy valóban szükségünk van-e rá, ha igen, akkor alakítsuk ki úgy a helyét, hogy ne zavarjon a munkában, de ha kell, legyen kéznél.

 

Amennyiben a fenti tanácsokat betartjuk, biztosak lehetünk benne, hogy konyhánk évtizedeke múlva is a otthonunk szíve és egyik legpraktikusabban kialakított helyisége lesz. Forrás: www.epitinfo.hu 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!