szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

6 tipp sövényrajongóknak

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 19.


Borbolya, hamisciprus és társaik: velük változatosabbá tehetjük kertünk látványát.

6 tipp sövényrajongóknak

Hamisciprus

Az örökzöld tűlevelek különböző színekben, sárga, kék, késkes zöld színekben díszeleg. Árnyéktűrő, kevésbé érzékeny a gombás fertőzésekre, mint a  tuja. Egész évben takarást nyújt. Magját a madarak szívesen fogyasztják. Az örökzöld fás részeket nem szabad visszavágni. Sok tőlevelű cserjéhez hasonlóan kissé ódivatúnak hat.

Éves növekedése 10-20 cm, optimális sövénymagasság 1,5-4 m.

Gyertyán

Minden talajtípushoz, árnyékos és napos helyhez is alkalmazkodik. A nyári-zöld lomb sárga őszi színnel, rügyfakadásig a levelek az ágakon maradnak. Erős visszavágás után is újrahajt. Évente ajánlatos a kétszeri nyírás. Télen nem nyújt teljes takarást. Tavasszal néha megtámadja a téli araszoló.

Az éves növekedés 20-40 cm, optimális sövénymagasság 1-4 m.

Ernyő bambusz

Zsombékokban nő, és más bambusz fajokkal ellentétben nincs szükség rizómagátra. Örökzöld leveleivel ázsiai hangulatot visz a kertbe. Gyors növésű alternatíva a hagyományos sövény helyett, szélvédett, napos vagy félárnyékos helyre.

Szárazság vagy fagy hatására a levelek összesodródnak. Kétszer kell nyírni, tavasszal és nyáron lombfakadás előtt.

Éves növekedés 2 m-ig, optimális magasság 1,5-2,5 m.

Bükk

A zöld levelű bükk és a piros levelű vérbükk levelei sokáig az ágakon maradnak, így a sövény télen is viszonylag sűrűnek hat. Nagyon jól tűri a nyírást és az árnyékot. Viszont rosszul viseli a nyári szárazságot, és érzékeny a gyapjastetűre. Évente kétszer kell nyírni. Összességében igényesebb, mint a gyertyán. Éves növekedés 30-50 cm, optimális sövénymagasság 1-4 m.

Korallberkenye

Az örökzöld sövénynövény egyre népszerűbb. A ’Red Robin’ fajtát ragyogó piros friss hajtásai teszik feltűnővé. Terebélyes növésű, hőség és szárazságtűrő bokor napos fekvést igényel, a talajban nem válogat. A fagyra érzékeny, ezért csak ott javasolt, ahol enyhék a telek.
Éves növekedés 20-30 cm, optimális sövénymagasság 1-2 m.

Borbolya

A tüskés ágak távol tartják a kerttől a nem kívánt látogatókat, és megvédik a madárfészkeket a ragadozóktól. Napos helyen a piros levelű ’Atropurpurea’ rendkívül erős színt kap. Egyébként nem igényes. A leveleit elhullajtja, de ettől függetlenül a sövény télen is szép sűrű marad. A tüskéi miatt az ültetést és a metszést csak kesztyűvel lehet végezni.

Éves növekedése 15-25 cm, optimális magasság 0,5-1,5 m.

Kapcsolódó cikk: Melyek a régi jó almafajták?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!