szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

7 citromos tudnivaló

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 25.


A citrom élénksárga gyümölcse manapság előkelő helyet foglal el a számtalan jó tulajdonsággal rendelkező természetes termékek között. 

7 citromos tudnivaló

Sokáig egyszerű konyhai összetevőnek tekintették, de felfedezték a jó tulajdonságait is. A C-vitaminban gazdag, szépség és egészség területén sok felhasználási lehetősége van. Ha főzéshez használjuk, akkor mindent feljavít, amihez csak beletesszük. Egészségesebben tisztít, szagtalanít és fertőtlenít, mint a bolti termékek.

Noha a citromot évszázadok óta ismerik, gyógyhatásait csak a hagyományos gyógymódok alkalmazása során fedezték fel. Manapság a modern természettudományok módszereinek köszönhetően már sokkal többet tudunk róla.

Tudjuk, hogy vitaminokban, ásványi anyagokban és flavonoidokban gazdag. Képes küzdeni a baktériumok és a vírusok ellen, védi az artériákat, elősegíti az emésztést, tisztítja a szervezetet.

7 tény, amit jó tudni

  1. Gyakran lehet hallani, hogy igyunk nagyon hideg folyadékot, ami érzéstelenít és megszünteti a gyulladt torok vértolulását. Oldjunk fel 1 evőkanál mézet egy fél pohár langyos vízben és hagyjuk kihűlni. Adjunk hozzá 1 citrom kifacsart levét és 2-3 jégkockát. Szívószállal lassan fogyasszuk el.
  2. 60 fok hőmérséklet fölött a C-vitamin eltűnik, ezért ne tegyük ki a citromot túl magas hőmérsékletnek, és a levét ne keverjük forrásban lévő vízhez.
  3. A citrom nap hatására foltot hagy. A citrom illóolaja és leve fényérzékenységet okoz, ezért kerülni kell a napsütést legalább 12 óráig, különben foltok jelenhetnek meg a bőrünkön.
  4. A túl nagy mennyiségű C-vitamin és C-vitaminban gazdag étel fogyasztása enyhe hasmenést okozhat. A szervezet csak korlátozott mennyiségű C-vitamint képes felvenni, a fölösleget a szervezet kiüríti.
  5. A citrom, még ha savanyú is az íze, lúgossá válik, amikor felszívódik és megemésztődik, a citrom nem savasítja a testet. Sőt hozzájárulhat a szervezet jó sav-bázis egyensúlyának a fenntartásához.
  6. Mindig bio citromot használjunk, főleg ha a héját is fel akarjuk használni. Főzésnél pedig inkább a végén adjuk az ételhez, nehogy elveszítse a jó tulajdonságait.
  7. Éhség ellen néhány csepp illóolajat cseppentsünk a zsebkendőnkre és lélegezzük be. Ha citromhéjat szorítunk az orrunk alá, vagy elfogyasztjuk ugyanezt az eredményt érjük el, mert ezzel kivonjuk a citromhéjból az illóolajat.

Kapcsolódó cikk: Mi a csapda citromvásárláskor?

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia